“Tallinnas toimuvate Merepäevade puhul pakume külastajatele erinevaid kalaroogi. Et kasutan oma toidus võimalikult palju kohalikke saadusi, siis leiab taevarestorani menüüst Läänemerest pärit koha ja räime,” selgitas Dinner in the Sky 2016. aasta külaliskokk Filip Langoff.

Kümne maailma kõige eripärasema restorani hulka nimetatud taevarestoran Dinner in the Sky sai alguse Belgias 2006. aastal ning on nüüdseks populaarsust kogunud igal pool maailmas - taevakõrgustes saab õhtusööki nautida lausa 55 riigis. Kümnenda tegevusaasta puhul toimuvad eriüritused mitmetes riikides, näiteks tõsteti Brüsselis üheaegselt taeva alla koguni kümme lauda.

Soome tippkokk Filip Langhoff

Kes on selle aasta taevarestoran peakokk Filip Langhoff?

Filip Langhoff on pärit rikkaliku loodusega Soomest – ta sündis 1980. aastal Helsingis. Juba lapsepõlves oli Filipi lemmiktegevuseks vanaema aiast või Soome metsadest ürtide ja marjade korjamine. Langhoffi vanemad valmistasid talle ja tema kahele õele-vennale põhimõttekindlalt kodutoitu, mis äratas temas huvi koostisainete ja toiduvalmistamise vastu.

Langhoffi inspireerib ümbritsev igapäevaelu. Ta leiab inspiratsiooni metsikust loodusest ja linnast, maalt, taludest ja nende toodangust, perelt ja sõpradelt.

Filipi kokakarjäär sai alguse Soome restoran-koolis Karises ja Mariehamnis. Pärast kooli lõpetamist 1999. aastal kolis ta Norra, kus alustas tööd Brasserie Hanskenis ja Holmen Fjordhotellis. Otsides inspiratsiooni ja väljakutseid, kolis Langhoff Hispaaniasse Barcelonasse, kus ta töötas Comerc24-s ning hiljem praktikandina El Bullis. Kui talle pakuti peakoka ametikohta Oslos asuvas ühe Michelini tärniga restoranis Spisestedet Feinschmecker, otsustas Filip koos oma naisega tagasi Põhjamaadesse kolida.

2012. aasta augustis avas Filip Langhoff koos oma naise, Michelini tärni restorani kogemusega sommeljee Linda Stenman-Langhoffiga restorani Ask. 2014. aasta märtsis sai kahe noore soomlase restoran oma esimese Michelini tärni.

Langhoffi toit on saanud palju positiivset vastukaja, seda on nimetatud tõeliseks ja ehedaks, väga peeneks söögiks. Tema toiduvalmistamise põhimõte on pühendada piisavalt palju aega puhaste toorainete leidmisele – mõnikord lihtsalt uidates ringi loodusküllases Helsingi ümbruskonnas, teinekord jälle otsides värsket jahisaaki või kala Lõuna-Soomes. Langhoff laseb koostisosadel enda eest rääkida, lihtsalt tõstes need maitsed taldrikule.