Maitsed.ee

Kalasupi anatoomia

Minnes süvitsi ühe supi loomesse, siis ainus, mis on oluline, on keedetud supi maitse. Sellest hargneb edasi emotsioonide laine, mis toob kaasa nii rõõmu, ülemeelikuse kui ka unelemise. Maitse annab supile aga see, mida keeduvette lisada. Lihtne, mis? Rolli hakkab mängima kaluri õnn ja veekogust püütud kala oma erisustega.

Soovitus oleks lasta kalal olla kogu supi briljant ja eestkõneleja, solist ja staar. Selle saavutame, kui ei kasuta liiga palju eriskummalisi lisandeid. Uhhaa on selles suhtes geniaalne roog, et kalalt tulles pole aega hakata jantima ülipeente töövõtetega – vaja on taastada energia ning teha seda maitsekalt. Soovituslikult vali kalaleeme maitsestamiseks ainult till, sibul ja küüslauk, sool ja pipar ning väikese kõhtu täitva lisandina kartul. Kõik.

Kui juhuslikult on võrku või landi otsa hakanud mõni rasvane kala, võiks lisada leemele tomatit, mis aitaks rasvasust kontrollida. Samas kui kalasupi keetmiseks on ainult maitserikkad, kuid nirud ja rasvatud kalad, võib lisada supile kohvikoort, et leemel heas mõttes “liha luudele” kasvatada.

Lõhefilee

Äkiline, mis äkiline? Aaa … äkis

Kui aga kalalt tulek – paadiga mandrile sõit – on liiga pikk, võib valmistada kiireks ampsuks ühe laari äkist. See maitsestatud toore kala roog viib õigesti tehes keele alla ka kõige kalavõõramal inimesel. Ideaalne oleks selleks kasutada tinti või ahvenat, miks mitte lutsu või haugi. Igal juhul tuleb lõigata kalalihast imeõhukesed viilud, seejärel marineerida soola, pipra, suhkru ja happega, toppida kala kilekotti ning panna paadis istudes tagumiku alla. Nii vajutatakse maitsed kiiremini sisse. Poolel teel koduranda on kala valmis ja selle saab leivakääru või saiakontsuga omale sisse süüa. Katsetage!

Retsept: Uhhaa

Mida vaja läheb?

Mitut sorti valget kala

Mugulsibulaid

Küüslauku

Kartuleid

Musta terapipart

Meresoola

Sinepiseemneid

Loorberit

Tilli

Kokkupanemine

Variant I

- Aja vesi suures pajas keema ning viska sisse puhastatud, roogitud ja pestud terved kalad. Mida rohkem erinevaid kalu, seda rikkalikumad leem ja supp tulevad.

- Hauta leem madalal tulel tummiseks ja liha luudelt maha. Korja vahtu leeme pinnalt.

- Kui vahtu enam ei teki, haki leeme sisse ka sibul ja küüslauk, lisa pipar, sinepiseemned, sool ning loorber.

- Viska hulka tillivarred. Korja mõne aja pärast pajast välja kala pea, selgrood ja luud.

- Lisa patta kartulikuubikud. Uhhaa on valmis, kui kartul on pehme. Võta pada tulelt, lisa hakitud till ning maitsesta leem omale vastavaks.

- Serveeri.

Variant II

- Aja vesi suures pajas keema, paralleelselt puhasta, fileeri ja pese kalad.

- Pane patta kalapead ja selgrood leemeks keema, tee seda madalal temperatuuril – nii, et ainult mõned mullid tõusevad pinnale.

- Samal ajal lõika tükkideks kalafileed, kartul, haki sibul ja küüslauk, samuti till.

- Korja leemelt pidevalt vahtu, et see jääks selge. Kui leem valmis, kurna välja kogu kalaline.

- Nüüd pane pada koos leemega tagasi tulele ja lisa sinna kõik muu, v.a kalaliha.

- Kui kartul on pehme ja serveerimiskõlbulik, lisa patta kalatükid ja tõsta pada tulelt.

- Maitsesta leem üle ja lisa hakitud till.

- Serveeri!

Retsept: äkis

Mida vaja läheb?

Valget kala

Meresoola

Suhkrut

Pisut sidrunimahla

Pisut pipart

Pisut tilli

Pehmet leiba või saia

Võid (82%)

Kokkupanemine

- Lõika kalafileest õhukesed viilud.

- Maitsesta kausis, segades soola, pipra, sidruni ja suhkruga.

- Lase seista – paarkümmend minutit, ideaalis mõni tund.

- Söömiseks grilli sai või leib, tõmba sellele kirme võid ja kata kalaäkisega.

- Head isu!