Olen aastaid olnud Tallinna Toidumessi korraldustiimis ning mul on olnud võimalus käia mööda erinevaid toidumesse Euroopas. Üritustel on hakanud selgelt silma, et kohvimaailm elab põnevat elu. Inspireerivad inimesed, tootelood, atraktiivsed väljapanekud, spetsiifiline kvaliteet ja peensusteni minek igas nüansis – oa omadused, röstimine, pakendidisain, valmistusviisid... See kõik on väga inspireeriv.

Kohvifestivalide idee või kontseptsioon on maailmas levinud viis, kuidas kohvimaastik koguneb. Eesmärgiks on kohvikultuuri arendamine, toodete tutvustamine ning klientidega kohtumine silmast-silma. Suurimad ja tuntumad festivalid toimuvad Londonis, Amsterdamis ja New Yorgis.

Rääkides valdkonna tegijatega selgus, et Eesti on valmis ka oma festivaliks. Eesti kohvimaastik on põnev, meil on kohalikud röstijad, meil on teadlikud tarbijad. Kohvikuid tekib pidevalt juurde, kuumade jookide tarbimine on populaarne. Soomlased on suurimad kohvitarbijad maailmas ja neil toimus festival kolmandat korda.

Kes festivalile oodatud on?

Esimene Tallinn Coffee Festival (TLNCF) on üritus, kus saab tutvuda erinevate ja eriliste kohvisortidega, mitmesuguste kohvivalmistusviiside ning jookide valmistamiseks vajalike uudsete seadmetega. Tutvuda saab ka tee, kakao ja muude kuumade jookidega.

Kohvigurmaanidel on võimalus tulla ja maitsta ning avastada kohvimaailma saladusi. Kohvikud, restoranid ning kauplused saavad täiendada oma senist kohvisortimenti ning pakkuda klientidele täiendatud valikuid. Ka kontorikohvi on oluline ning loodetavasti leiavad firmad enda töötajate rõõmuks uusi ja hõrke kohvimaitseid ning seadmeid.

Kui igapäevases elus on jaekaubanduses suur valik tooteid ja tarbija teeb ostuotsuse oma kogemuse ehk harjumuspärase maitse või pakendidisaini põhjal, siis kohvifestivali on just vaja, et näha reaalseid inimesi toote taga ning kuulata nende lugusid. Kuidas see uba on leitud? Kuidas toimub röstimine? Kuidas toode pakendatud saab? Mis moodi kuuma jooki valmistada?

Loomulikult vajab festivali ka kohvimaailm iseenda jaoks. Korra aastas saadakse kokku, maitstakse üksteise röste ja arutatakse, kuhu suunda trendid liiguvad.

Mis festivalil toimuma hakkab?

Kohvisõpradel on võimalik nautida tõelist festivalimelu ning tutvuda suure hulga erinevate kohvi- ja teesortidega, masinate ja seadmetega ning osta kaasa kõike põnevat. Muuhulgas leida vastused küsimustele, mis on Chemex ja Aeropress, kuulata mõnusat muusikat ning maitsta head tänavatoitu.

Igale kohvifestivalile on kooreks kohvitassil erialased võistlused. Üle pika aja võtavad Eestis üksteiselt mõõtu taas baristad. Festivalil toimub kolm võistlust. Cupping, kus on eeliseks hea maitsemeel. Latte art, kus on oluline kunstiline oskus kujundite valamisel. AeroPressi võistlus, kus on olulised tehnilised omadused kohvi valmistamisel. Ainuüksi nende võistluste pärast soovitan TLNCF-le tulla. Võistluseid on pealtvaatajatel põnev vaadata, kuna tempo võistlustel on kiire ning koguaeg toimub tegevus.

Sisuliselt tugevat seminari programmi aitavad luua välismaised kohvimaailma gurud. Teemad varieeruvad veekvaliteedi rollist kuni maailma trendideni ning võistluskogemuste jagamiseni.

Mida põnevat külastaja veel festivalil avastada saab?

Kindlasti leiab ürituselt uusi kohvisorte juba sellepärast, et festivalil on väljas ka mõned välismaised röstijad, kes alles sisenevad Eesti turule. Lätist tuleb Rocket Bean Roastery ja Rootsist Johan & Nyström. Meie omadest Väikestest kohalikest röstijatest on esindatud näiteks Kokomo, Tartu Coffeeling, Best Beans, The Brick, Karlova, Ventus jt.

Inimesed reisivad üha enam maailma eri paigus. Reisid mõjutavad ka kuumade jookide tarbimisharjumusi. Näiteks soovitakse näha ka kohalikes kohvikutes pakutamas spetsiifilist kohvivalikut või valmistamismeetodit, mida on nähtud trendikas Londoni coffeeshopis. Põnevam kohaliku maastiku trend on see, et ei küsita mis sorti kohvi soovid, vaid spetsialiseerunud kohvikutes lähenetakse tarbijale küsimustega, mis puudutavad maitseomadusi, päritolumaad ja valmistamismeetodeid.

* * *

Esimene Tallinn Coffee Festival toimub sel reedel ja laupäeval, 28. ja 29. aprillil Tallinna Kultuurikatlas. Üritusel saab tutvuda paljude erinevate ja eriliste kohvisortidega, kohvivalmistusviiside ning seadmetega. Festivali külastajat ootavad mõnus muusika, meeleolukas programm ja oivaline aroom. Lisaks kohvile on festivalil esindatud muud kuumad joogid nagu tee ja kakao, lisaks on avatud tänavatoidukohad ja kohvikud. Lisainfo www.tallinncoffeefestival.ee ja www.facebook.com/tallinncoffeefestival