Vaata, kes kuuluvad maailma parimate restoranide TOP10sse 2018. aastal!

Osteria Francescana oli kaks aastat maailma parimate restoranide nimistus teisel kohal, siis esikohal ja siis jälle teisel kohal ning saavutas nüüd taas ihaldatud esikoha. Üleeelmisel aastal oma 20dat sünnipäeva tähistanud restoran on 54-aastase peakokk Massimo Bottura elu ja looming, kus ta pidevalt avardab Itaalia kulinaaria piire. Avangard-gastronoomiat viljelev Massimo Bottura ja Osteria Francescana pakuvad roogasid nagu "Sügis New Yorkis" või "Oih, ma kukutasin sidrunikoogi".

Peakokk: Massimo Bottura
Toidustiil: Tänapäevane Itaalia köök
Koht eelmisel aastal: 2
Õhtusöögi hind: 220 eurot inimene
Mitu käiku: 9
Aadress: Via Stella 22, 41121 Modena

Kolme venna poolt veetav ja juhutav restoran Hispaanias on kui kreatiivsuse ja tipptaseme koondus: kõik mehed on oma ala tippudes, kes sommeljee, kes peakoka ja kes pagarina. Koos on 1986. aastast arendatud oma restorani ja viidud see maailma tippu.

Peakokk: Joan, Jordi ja Josep Roca
Toidustiil: Tänapäevane vabakäeline gastronoomia
Koht eelmisel aastal: 3
Õhtusöögi hind: 300 eurot
Mitu käiku: 20
Aadress: Calle Can Sunyer 48, 17007 Girona

Üks tugevam tõusja kahe-kolme viimase aasta lõikes, maailma parimate restoranide tabelis. Mirazur asub Prantsuse riviera'l väga lähedal Itaalia piirile ning peakokk Colagreco ongi öelnud, et võlgneb oma köögi ja stiili nii kodumaale Itaaliale, oma Argentiina-Itaalia päritolule kui ka oma uuele kodumaale Prantsusmaale. Edu taga on restorani oma aed ja suur kohalike tootjate võrgustik.

Peakokk: Mauro Colagreco
Toidustiil: Vahemereline
Koht eelmisel aastal: 4
Õhtusöögi hind: 210 eurot
Mitu käiku: -
Aadress: 30 Avenue Aristide Briand, 06500 Menton

Restoran Eleven Madisson Park on olnud tipus aastaid ning selle restorani peamiseks jõuks on see, et kadunud on see näiline piir köögi ja söögisaali vahel - kõik restorani töötajad tunnevad ideaalselt toite ning kokad käivad ise tihti eineid serveerimas. Et saada maitsed veel paremaks, lõigati eelmisel aastal 14-käiguline menüü pooleks ning see on andnud häid tulemusi. Kes on olnud tähelepanelik saab aru, et paaril korral einetasid ka New Yorki kultussarja "Seks ja Linn" tegelased samas restoranis.

Peakokk: Daniel Humm ja Chris Flint
Toidustiil: New Yorki stiilis modernne Euroopa gastro
Koht eelmisel aastal: 1
Õhtusöögi hind: 270 eurot
Mitu käiku: 10
Aadress: 11 Madison Avenue, New York 10010


Restorani Gaggan looja ja peakokk Gaggan Anand ning tema unikaalne vaade India köögile on põhjus, miks see äärmiselt avar ja soe restoran on kolm aastat järjest olnud Aasia parimaks restoraniks ning pidevalt tõusnud ka maailma nimistus. Lisaks sellele võtab restoran inimesi vastu äärmiselt jõulise ja Taipärase külalislahkusega. Külastajatele jagatakse eine eel kätte menüü 25 erineva emmotsionaalse pildiga (emotikoniga) menüü, mille järgi tuuakse lauda järjest ampse: seened ("magic" mushrooms), India sushi või merisiili jäätis. Peakokk Anand plaanib Gaggani aga aastaks 2020 sulgeda ning avada pisema restorani Jaapanis Fukuokas.

Peakokk: Gaggan Anand ja Rydo Anton
Toidustiil: Progressiivne India köök
Koht eelmisel aastal: 7
Õhtusöögi hind: 110 eurot
Mitu käiku: 25
Aadress: 68/1 Soi Langsuan, Ploenchit Road, Lumpini, Bangkok 10330

Lõuna-Ameerika parimaks köögiks nimetatud Central viib oma sööjad igal õhtul täiuslikule rännakule läbi Peruu. Peakokk ja tema meeskond koguvad oma tooraineid nii Peruu vihmametsadest, mägedest merest ja kõrbest. Centrali menüü algab 20 meetri sügavuselt merest ja lõpetab 4100 meetri kõrgusel mägedes, pakkudes oma 16 käigu jooksul midagi igast riigi piirkonnast.

Peakokk: Virgilio Martinez ja Pia Leon
Toidustiil: Tänapäeva Peruu köök
Koht eelmisel aastal: 5
Õhtusöögi hind: 120
Mitu käiku: 16
Aadress: Calle Santa Isabel 376, Miraflores, Lima


Peruu pealinnas Limas asuv restoran Maido stiilik on Nikkei-gastronoomia, mis tähistab Peruu ja Jaapani gastronoomiate segunemise tulemusel tekkinud unikaalset elamust. Restoran Maido, mis tähendab Jaapani keeles "tere tulemast", peakokk Mitsuharu 'Micha' Tsumura kuulas oma isa ning muutis oma hobi ametiks, läks algselt õppis kulinaariat USAs ja siis Jaapanis. Mitsuharu 'Micha' Tsumura pakub oma restoranis sööke nii ärilõunaks, õhtusöögiks kui kiireks ampsuks.

Peakokk: Mitsuharu 'Micha' Tsumura
Toidustiil: Nikkei ehk Jaapani-Peruu segaköök
Koht eelmisel aastal: 8
Õhtusöögi hind: - eurot
Mitu käiku: -
Aadress: 399 San Martin Street, Miraflores, Lima



Restorani peakokk Alain Passard on üks maailma tuntumaid kokki, kes on varsti 40 aastat olnud maailma gastronoomia tipus. Oma restorani L’Arpege avas Passard Pariisis juba 1983. aastal. 13 aastat hiljem sai mees oma köögile kolmanda Michelini-tärni ja on seda hoidnud kuni tänaseni. Kuni aastatuhande vahetuseni oli Passard lihausku, kuid teatas 2001. aastal, et muudab restorani taimetoidueinelaks. Liha on vaikselt tulnud menüüsse tagasi, kuid peamine rõhk on ikka Passardi oma talu juurikatel.

Peakokk: Alain Passard

Toidustiil: Tänapäevane Prantsuse köök
Koht eelmisel aastal: 12
Õhtusöögi hind: 390 eurot
Mitu käiku: 12
Aadress: 84 Rue de Varenne, 75007, Paris


Just peakokka Andoni Luis Aduriz'i pakutakse Hispaania ja maailma parima koka tiitlile pretenteerijaks, seda pärast El Bulli ja Ferran Adria taandumist areenilt. Peakokka peetakse eriti tugevaks ja pidevaks eksperimenteerijaks. Õhtusöök Mugaritz'is on 24 käiku ning tihtitoimuvad eine eirnevad osad restorani aias ja mujal. Restorani hinnatakse ka tema mängulise poolest, kus huvitavaid koosluseid panevad kokku sommeljeed veel lauas.

Peakokk: Andoni Luis Aduriz ja Juan Vargas
Toidustiil: Tehnoloogilis-Emotsionaalne Hispaania köök
Koht eelmisel aastal: 9
Õhtusöögi hind: 204 eurot
Mitu käiku: 24
Aadress: Aldura Aldea, 20, 20100 Errenteria, Gipuzkoa

Restoran asub tunnise sõidu kaugusel San Sebastiani linnast ja on kindlasti sõitu väärt: peakokk Victor Arguinzoniz on täiesti uudselt taasloonud avatud tulel küpsetamise ning retseptid, mida restoranis katsetatakse on äärmiselt unikaalsed. Avatud tulel ja sütel valmib kogu restorani menüü.

Peakokk: Victor Arguinzoniz
Toidustiil: Hispaania tüüpi avatule BBQ
Koht eelmisel aastal: 6
Õhtusöögi hind: 140 eurot
Mitu käiku: -
Aadress: Plaza de San Juan 1, 48291 Atxondo, Bizkaia