Matcha tee annab kehale energiat, parandab mälu ja tuju, tugevdab immuunsüsteemi, alandab kolesterooli ja veresuhkrut, soodustab ainevahetust, see on kiudainete rikas, lisaks on selles C-vitamiini, kroomi, tsinki, magneesiumi. Matcha sisaldab rohkem kofeiini kui tavaline must purutee ja kordi rohkem kui tavaline roheline lehetee, kuid vähem kui must kohvi. Südant puperdama ei pane, kuid annab hommiku alguseks hea energialaengu. Matcha's sisalduv kofeiin toimib koostöös aminohappe L-teaniiniga, mis tagab kuni kuuetunnise energialaengu ilma kõrvalmõjudeta.

Matcha rohelises tees on väga rohkelt antioksüdante. Antioksüdandid on toitained ja ensüümid, mis võitlevad UV kiirguse negatiivse mõju vastu ning kaitsevad haiguste eest. Ühes tassis matcha tees on viis korda rohkem antioksüdante kui üheski teises toiduaines. ORACi näitaja järgi, mis määrab antioksüdantide sisaldust toidus, on matcha rohelises tees üle 5 korra rohkem antioksüdante kui Goji marjades või üle 10 korra rohkem kui näiteks granaatõunas või mustikates. Kui soovite abistada enda keha, et saavutada ja säilitada tervist, siis matcha joomisele ei ole võrdväärset.

Lisaks energia saamisele võib matcha't juua ka rahustaval eesmärgil. Üle tuhande aasta on Hiina taoistid ja Jaapani buda mungad kasutanud matcha rohelist teed meditatsiooniks ning puhkamiseks, samal ajal virgel olles. L-Teaniin on ideaalne kontsentreerumiseks ja meditatsiooniks. L-teaniini kõrvalmõjuks on ka dopamiini ja serotoniini tootmine. Need kaks ainet parandavad tuju, mälu ja aitavad keskenduda.

Matcha aitab keha ka jääkidest puhastada. Kolm nädalat enne matcha teelehtede korjamist kaetakse need päikesevalguse eest. See toob taimes kaasa võimsa klorofüllitootmise, mis mitte ainult ei anna teele imelist erkrohelist värvust, vaid ka keha puhastavaid omadusi – matcha puhastab keha raskemetallidest ning toksiinidest.

Olles peaaegu, et kalorivaba on matcha hea abivahend kaalulangetamisprogrammi juurde. Kiirendades ainevahetust - ja läbi selle kiirendades kuni neli korda kaalualanduse protsessi - ei tekita matcha kehas stressi - see ei tõsta vererõhku ega pulssi, alandab kolesteroolitaset muutes selle tervislikuks alternatiiviks teiste meditsiiniliste abivahendite ja kõrvalnähtudega vahendite asemele.

Mungakloostrid ja teetseremoonia

Esimene teade tee joomisest Jaapanis oli 9. sajandil, kui buda munk serveeris teed Saga keisrile. Sellele järgnes tee populaarsus ülikute seas. 12. sajandil jõudis Jaapanisse teevalmistamise viis nimega tencha. See kujutas endast kuuma vee valamist tassi, milles oli jahvatatud roheline tee, mis seejärel õrnalt vahule klopiti. Mungakloostrid hakkasid seda teed kasutama rituaalides ning sellest arenes edasi teetseremoonia, mis sai Jaapani kultuurist osaks.

Jaapani kultuuris on matcha roheline tee palju enamat kui lihtsalt jook. Teetseremoonia on traditsioonilise Jaapani kultuuri osaks olnud sajandeid. See väärtustab käesolevas hetkes olemise väärtust ja meelerahu. Külalised kogunevad ruumis, mille läbiviija teishu on selleks ette valmistanud. Olenevalt teetseremooniast võidakse tee juurde pakkuda maiustusi või isegi kolmekäigulist söögikorda.

Teishu valmistab ette tee-valmistamise tarvikud, puhastades need hoolikalt, ning lisab graatsiliselt ühisesse teetassi üks kuni kolm lusikatäit matcha-pulbrit külalise kohta. Teetseremoonial kasutatakse tseremoniaalklassi matcha rohelist teed. Kui tee on valmis, võtab iga külaline tassist sõõmu. Teetseremoonia lõpetatakse alati kummardusega.

Hiina või Jaapan?

Jaapanis ja Hiinas toodetud matcha erineb nii maitse, värvuse kui tekstuuri poolest. Tingitud on see mitmest asjaolust, muuhulgas ka erinevatest kasvutingimustest ja pinnastikust, kus teetaimed kasvavad, samuti kuivatamis meetodist. Kui teelehed korjatakse, kuivatatakse need kiiresti, et takistada oksüdeerumist, (muudab pulbri ja maitse tuhmimaks). Matcha heina maitse ja tuhm pruunikas-roheline värvus on just oksüdeerumise tulemus. Tee nautlejate hulgas hinnatud Jaapani päritolu matcha puhul on varjus kasvanud teelehed aurutatud ja õhkkuivatatud, mille järel valmib kivijahvatuse käigus imepeen, erkroheline pulber.

Hiina matcha sisaldab kordades vähem antioksüdante kui Jaapani matcha, on tuhmim, tekstuur “liivasem” lisaks on seda on raskem vahustada. Samas on ka selle hind märgatavalt odavam. Greenpeace’i pisteliste uuringute tulemusena on viimastel aastatel leitud, et Hiina matchas ületavad radiatsiooni ja pestitisiidide tase lubatud piire.

Seega kui on võimalus valida Hiina ja Jaapani matcha vahel, siis igal juhul viimane variant. Lisaks tasub pakendilt alati otsida regiooninimetust, kus tee on valmistatud. Uji (Kyoto Prefektuur) and Nishio (Aichi Prefektuur) on peamised piirkonnad, mis on spetsialiseerunud matcha valmistamisele, see ei tähenda kindlasti seda, et teised piirkonnad ei tooda kvaliteetset matchat, kuid nende kvaliteet ei pruugi olla nii stabiilne.

Kõige määravam on matcha kvaliteedi juures tõenäoliselt hind - mida kvaliteetsem seda kallim. Odavast matchast ei tasu oodata erksat värvust ja peent maitsenüanssi, pigem murumaitset ja samblarohelisust. 30 grammine purk kvaliteetset, Jaapani matchat igapäevaseks joomiseks maksab alates 10 eurost, kõige kallimad on Eestis üle aga üle 30-40 eurot. Võrdluseks Hiina matcha, mille hind on ca' 6 eurot 80 grammi eest.

Ka ainuüksi Jaapani matcha tee hinnad erinevad mitmeid kordi. Hinda mõjutab näiteks see, milliseid lehti on korjatud - teetaime tipus on õrnad ja pehmed noored lehed, mis annavad kõige peenema pulbri ja ideaalse maitse, kasutatakse kõige hinnalisema, tseremoniaalkvaliteediga tee valmistamiseks. Alumised, vanemad lehed on tugevamad ja ka teepulber tuleb “teralisem”. Seda nö kulinaaria kvaliteediga teed kasutatakse näiteks matcha kookide, smuutide, jäätiste ja teiste magustoitude valmistamisel.

Matcha tee valmistamine

Matcha valmistamise komplekti kuuluvad: bambusvispel ehk chasen, lamedapõhjaline kauss chawan ja kaarja otsaga bambusest) pulk chashaku. Lisaks võib kasutada roostevabaterasest sõela. Sõel on vajalik pulbri läbisõelumiseks, kui see on klompideks tõmbunud. Mina üldjuhul sõela ei ole kasutanud.

Matcha tee valmistamine: Keeda vesi, (pisut rohkem, kui sul seda tegelikult teeks vaja on). Kalla kaussi umbes 1/3 osa kuuma vett ja sega aeglaselt vispliga, selle tegevuse mõte on muuta bambusvispli harud pehmemaks ja ka kauss läheb kenasti soojaks. Kalla vesi ära.

Tõsta pulgaga üks kuhjatäis matchat kaussi, lisa õige pisut vett ( silma järgi 2-3 spl) sega aeglaselt vispliga läbi, nii et pulber ühtlaselt vees lahustuks. Järgmisena kalla vett, kuni 2/3 kaussi. Vesi peaks olema keskmiselt 70-85 kraadine, mitte mulinal keema. Sega kiirelt vispliga (W- või M-tähekujulisi liigutusi tehes) kuni tekib mõnus heleroheline vaht. Olen tähele pannud, et vaht ei teki nii hästi, kui pulbrit on liiga vähe (või vett palju). Naudi ja joo otse kausist!


Lisaks joogi matchale on olemas ka kulinaarklassi matcha, mida kasutatakse peamiselt toitude valmistamisel ning küpsetistes. Kulinaarne matcha sobib ka tee valmistamiseks, kuid selle maitse on tseremoniaalklassi matcha'st tunduvalt erinev. Kulinaarne matcha peaks lõhnama värskelt ning natuke muruselt. Värvilt on see vähem roheline, kui tseremoniaal-matcha. See ei ole ilmtingimata madalama klassi toode, selle valmistamismeetodid on lihtsalt erinevad ning sellel on teised omadused.

Kulinaarne matcha on mõeldud kasutamiseks koos teiste toiduainetega ning sellest saab edukalt valmistada mitmesuguseid toite ja jooke. Selle maitse on tugevam ja konkreetsem, natuke mõrkjam, ning sobib suurepäraselt rohelise tee latedesse, matcha-smuutidesse ning rohelise teega maitsestatud küpsetistesse. Kõige paremini maitseb see koos magusaine või piimaga.

Viimasel ajal on äärmiselt populaarne valmistada matchast kauneid erkrohelisi kooke, ilusad esiteks silmale ja teiseks maitsvad suus. Matchat soovitatakse kasutada ka smuutides ja salativinegrettides. Viimasel ajal on ka populaarne valmistada matcha latte't, kus espresso asemel on maitse-, mõju- ja värvaineks kange matcha tee. Matcha annab sarnaselt kohvile energiat, äratab ja pakub joogielamust. Vahune piim annab piimajoogile mõnusa kreemisuse ja loa panna joogile juurde täendsõna latte.

Matchat saab kasutada ka näiteks õhtuse kokteili valmistamisel: miks mitte valmistada klassikalise džinni ja tooniku asemel täna joog Gin&Tea. Käitu nii: Lahusta vispeldades matcha väikse koguse kuuma veega (umbes 1/3 tavalisest tassist). Kalla segu jääga täidetud kaasi. Vala peale oma lemmik gin & toonik. Lisandiks võid lisada rosmariinioksa. Voila!

Allikad: 59kraadi.com, Wikipedia, Himatcha.ee


Vaata ka videost, kuidas valmistada korralik ja vahune kruus matcha teed: