Vahepeal kulinaarses mõttes üsna põlu all olnud arooniat on hakatud taas hindama. Põõsas on hea talvekindlusega, näeb kena välja ja selle marjadest saab tervistavaid mahlajooke, moose ja püreesid.

Aroonia kiituseks

  • Argikeeles kutsutakse aroonia vilju marjadeks, kuid botaaniliselt on tegu õunviljadega, nagu on ka pihlakas, pirn, õun, ebaküdoonia, küdoonia jpt. Aroonia kaunid väikesed valged või roosakad õied on kännasõisikutes ja need puhkevad mai lõpus või juunikuus.
  • Hernesuurused või pisut suuremad läikivad viljad valmivad augusti lõpus või septembris, on valminult mustjaspunased või mustad, hapukasmagusa maitsega ning kootavad parkainetesisalduse tõttu.
  • Arooniates on rohkesti C-vitamiini (50–100 mg 100 g viljades), aga ka vitamiine P, PP, B1, lisaks neile on viljades ka suhkruid, orgaanilisi happeid jm.
  • Mineraalainetest on aroonia viljades märkimisväärselt rauda.
  • Aroonia viljadest valmistatakse head mahla, siirupit, keedist, tarretist, kompotti, neid võib kasutada lisandina või salatina lihatoitude kõrvale. Populaarne on arooniamahl koos kirsilehtedega või mustasõstralehtedega.
  • Aroonia viljad sobivad kuivatamiseks ja sügavkülmutamiseks.
  • Neist võib teha ka teed või tinktuuri. Jahedas ruumis või külmkapi jahekambris säilivad küpsed värsked viljad riknemata kuni kaks kuud.
  • Arooniast valmistatakse ka värvaineid, mida lisatakse mahladele, siirupitele, veinile, jäätisele jm.
  • Rahvameditsiinis kasutatakse arooniavilju hüpertooniatõve korral vererõhku alandava vahendina, ateroskleroosi jm nähtude leevendamiseks.

Siirupit ja moosi!

Vale-kirsisiirup
Kui tahad head rakendust aeda uputavatele arooniamarjadele, siis tee sellest vale-kirsisiirupit! Siirupit tehes võta 1 kilo puhastatud arooniamarju, sega juurde paar peotäit kirsilehti ning nelja baküdoonia lõigud. Lahusta kuumas vees sidrunhape ja kalla see vesi marjade segule. Tähtis, et marjad oleksid kaetud. Kui tõmmis on jahtunud, siis vala see marjadelt keedupotti, aja uuesti keema ja vala jälle marjadele. Tee nõnda paar korda. Kurna saadud vedelik ja lahusta selles pool kilo suhkrut. Kuumuta siirupit 85 °C juures ja sulge õhukindlalt pudelitesse.

Arooniamahl
Pese viljavartest puhastatud marjad hoolikalt puhtaks, nõruta ja tambi puruks. Tambitud marjamass aseta keedunõusse, lisades iga kilogrammi marjade kohta 150 g vett. Meskit kuumuta tasasel tulel maksimaalselt kuni 70 kraadi juures ja kurna läbi kurnariide või kolmekordse marli. Saadud mahla kuumuta uuesti 75-78 kraadi juures ja kurna uuesti. Nüüd kuumuta mahla keemiseni, eralda vaht ja vala kuumalt eelsoojendatud purkidesse-pudelitesse. Purgid tõsta 85 kraadisesse kuumaveevanni, kuumuta 0,5-liitriseid purke 15 minutit, 1-liitriseid 20 minutit ning sulge õhukindlalt.
Arooniamahla võib valmistada ka aurutis, mõnede hinnangul on selline mahl pehmema maitsega kui pressitud mahl. Suhkrut võib soovi korral mahlale enda maitse järgi lisada kas hoidistamise käigus või teha seda hiljem, mahla joogiks-morsiks tarvitades.

Viljalihaga arooniamahl
Aseta viljavartest puhastatud ja pestud arooniad 2-3 minutiks sõelaga keevasse vette ja seejärel suru läbi sõela keedupotti. Saadud mehu keeda tasasel tulel 2-3 minutit, eemalda vaht, vala eelkuumutatud purkidesse-pudelitesse ning sulge kohe õhukindlalt. Säilita jahedas.

Arooniapüree
Puhasta arooniad viljavartest, aseta sõelale ja blanšeeri 3-5 minutit (hoia keevas vees ja siis jahuta kiirelt külma vee all), mikserda nuimikseriga hästi peeneks või aja kaks korda läbi hakklihamasina (algul jämedamalt, siis peenemalt). 1 kg püree kohta võta 1 kg suhkrut ja 1,5 klaasi vett. Sega kõik ühtlaseks massiks, kuni suhkur on täielikult sulanud. Tõsta tasasele tulele, keeda pidevalt segades 3-5 minutit, tõsta eelsoojendatud purkidesse. Kuumuta 0,5-liitriseid hoidisepurke keevaveevannis 15-18 minutit ning sulge seejärel õhukindlalt. Püree sobib hästi jäätise ja vahukoorega, tortide kihitamiseks, kodujuustu ja kohupiimaga jne. Soovi korral võib suhkrut lisada vähem.

Arooniamoos
Võta 1 kg viljavartest puhastatud arooniaid, aseta need sõelale ja tõsta 10 minutiks keevasse vette. Seejärel nõruta, vala keevasse suhkrusiirupisse ning keeda moos lõplikult valmis. Siirupi valmistamiseks võta 1 kg suhkrut ja 2 klaasi vett. Enne keetmise lõpetamist lisa 1 kg marjade kohta 3-4 g sidrunhapet. Siirupiks vajaliku veekoguse võib kas osaliselt või täielikult asendada õunamahlaga või siis osa sellest ebaküdoonia-, kukerpuu-, jõhvika- või pohlamahlaga. Sellisel juhul lisa sidrunhapet vähem või üldse mitte (vastavalt lisatava mahla happesusele).

Allikad: Oma Maitse ajakiri ja aronianordic.com

KingitusOma Maitse