„Nii, nagu mõni inimene oskab väga maitsekalt riietuda, kuigi pole moedisainer, oskab teine jälle süüa teha samal tasemel nagu õppinud kokk. Retseptikonkursi eesmärk oligi üles leida need haruldased kokkajad meie töötajate hulgast ning me ei pea võimatuks, et leiame konkursilt põnevat täiendust ka meie köögi valikusse.“

„Oma üleskutses rõhutasime seda, et konkursil osalejad kasutaksid võimalikult palju eestimaist päritolu komponente, toomaks esile just eestlasele omaseid maitse-eelistusi. Konkursi finaali valisime välja 10 suupiste retsepti, mis kõik sobiksid suurepäraselt ka Eesti vabariigi presidendi vastuvõtupeole. Võitja valime välja märtsikuu jooksul,“ lausus Jörgen Kohal.

Kohal innustab pidupäeva eel ise katsetama kodumaise toorainega. „Näiteks on minu hinnangul alahinnatud kõige tavalisem karask. Küpseta kõige tavalisem karask, sega kokku kohupiim ja astelpalju- või mustasõstramoos. Määri kohupiima-moosisegu pooleks lõigatud karaski vahele ja lihtne Eesti sünnipäevatort ongi valmis. Kaunista pidupäevale kohaselt näiteks rukkilille õitega,“ toonitas tippkokk. Tema sõnul saab igaüks hakkama karaski-kohupiimatordiga.

Siin kaks finaali jõudnud retsepti:

Küpsisepallid (Haabersti Rimi pagar Kadri)

100 g toorjuustu
100 g küpsiseid
50 g kondenspiima
15 g Vana Tallinna likööri
1 tl lahustuvat kohvi
Riivitud šokolaadi
Kamajahu

Küpsised purustada ning seejärel lisada kondenspiim, liköör, toorjuust ja kohv. Ole tähelepanelik, et küpsisemass oleks kuulikeste veeretamiseks piisavalt tugev. Veereta kuulikesi kamajahus ning soovi korral kata martsipani või riivitud šokolaadiga. Kaunistusena võib kasutada näiteks rukkilille teed.

Heeringamarjavaht (Rimi projektijuht Helen)

200 g heeringamarja
150 g maitsestamata toorjuustu
100-150 g hapukoort
½ mugulat peeneks hakitud punast sibulat
Ruis leivakesi

Haki sibul, sega seejärel kõik koostisosad kokku ja jäta külmkappi laagerduma. Paari tunni pärast on segu maitse ühtlustunud ja vaht valmis. Täida Ruis leivakesed heeringamarjavahuga, kaunistuseks kasuta eestimaist maitserohelist – näiteks tilli.