Terik märkis, et viimastel nädalatel palju räägitud maksu kehtestamisest piimatoodetele ja naturaalsetele mahladele on väga ennatlik kriitika. „Valitsuse seisukoht on naturaalsed mahlad ja piimatooted maksu alt vabastada ning selle nimel valitsus töötab,“ rõhutas Terik, kes lisas, et maksust on vabastatud ka need joogid, mida kasutatakse näiteks teiste jookide, toidu ja ravimite tootmiseks.

„Igasuguse maksu kehtestamisel on üheks eesmärgiks eelarvepositsioone parandada, kuid käesoleval juhul kannab kõnealune maks ka palju laiemat vaadet,“ sõnas Terik. „Antud maksudebatt on suunanud inimeste tähelepanu tervislikumale toitumisele. Loodetavasti stimuleerib magustatud jookide maksustamine ka joogitootjaid, kes saavad oma toodetes suhkrusisaldust vähendades piirata inimeste igapäevast suhkrutarbimist,“ lisas ta.

Magustatud jookidele kehtestatakse Teriku sõnul kaheastmeline maksumudel, millega maksustatakse kõrgema maksumääraga neid jooke, mille suhkrusisaldus on üle 10 grammi 100 milliliitri kohta ning madalam maksumäär kehtib jookidele, milles on suhkrut üle 5 grammi 100 ml kohta. „Alla 5 grammi suhkrut sisaldavad tooted jäävad üldse maksustamata,“ rõhutas Terik.

Magustatud jookidele kehtestatud maks hakkab kehtima 1. jaanuarist 2018.