Oma restorani avamist selgitab Elizabeth sellega, et nad on abikaasaga läbi aja olnud toiduhullud ja austanud mahetoodangut. Enne oma restorani avamist oli naine tegutsev heategevuse valdkonnas (fund raiser'ina) ja tänase peakoka mees oli antikvaar.

Antikvariaadist abikaasa eelrooga serveerimas

Vanamemmede ületrumpamine ainuõigeks retseptiks

Huvitav on see, kuidas Elizabeth õppis itaalia roogasid valmistama. Selle asemel, et osta endale hunnik retseptiraamatuid, läks tema aga kohalike vanaemade ja emade juurde ning palus neil endale kohalike roogade valmistamist õpetada.

Selle perioodi vältel õppis tänane peakokk palju: näiteks seda, kuidas teha pastat. See tekitas aga ka kohalike vanamemmede seas kõva konkurentsi, sest kõik tahtsid järsku Elizabethile õpetada just seda ainuõiget pastavalmistamise viisi.

Aatelised vaated võivad viia restorani sulgemiseni

Praeguses restoraniäris näeb Elizabeth palju kvaliteedilangust, kuna üritatakse säästa, hoida kokku kvaliteetse tooraine arvelt (nn cutting corners). Elizabeth rõhutab, et nende restorani (Trattoria il Mulino di Ferraia) puhul on oluline, et nad teevad peaaegu köik ise - alustades pastast lõpetades koogitaignaga ning nad ei osta valmistoodangut peaaegu üldse. Valmiskujul ostetakse restorani kohalikke juuste. Mahetoodangut kasutavad nad oma restoranis igal võimalusel.

Kogu Elizabeth'i restoranis olev tooraine on orgaaniliselt toodetud ning pärineb lähedal asuvate farmerite põldudelt. Salamisi avaldab meile kokk, et niiviisi rikuvad nad tegelikult seadust, sest väikefarmeritel ei ole ühelegi oma aia porgandile või kaalikale kaasa anda terviseameti sertifikaati või müügitšekki. Ometigi kasutavad nad ju kõige puhtamat saadust ja toetavad seeläbi ka kohalikku piirkonna põllumajanduse arengut. Kokk Elizabeth rikub teadlikult reegleid, sest talle meeldivad puhtad toorained ja ta tahab toetada kohalikke farmereid olenemata ohust, et ta restorani võidakse sulgeda.

Külalisõppejõud koolis, kust sirgub 2000 kokka aastas

Eeltoodust hoolimata valis Itaalia Kultuuriinstituut just inglanna esindamaks Toskaana piirkonna kööki Kanadas kokakoolis ning esinema seal peetaval igaaastasel uhkel üritusel. Elizabethi kutsuti tutvustama noortele tulevastele kokkadele Itaalia kööki, selle eripärasid, kirjutamata reegelid ja tegema ülevaate Toskaana põnevast kokandusmaailmast. Muide selles õppeasutuses saab iga aasta umbes 2000 kokka kokapaberid! Oma teadmiste ja õpetuste edasiandmise kogemus meeldis inglannale väga, ning ta oli kogu protsessist ülimat vaimustunud ja õnnelik.

Elizabeth Willmott rääkimas Itaalia toidust

3 päeva taimetoidu kokkamist

Arvestades Toskaana piirkonna köögi lihalembust, ei ole Elizabethil kui taimetoitlasest kokal kerge restorani pidada, mistõttu oli ta eriliselt õnnelik, et sai taimetoidu õhtusöögi korraldada.

Elizabeth teab, et traditsioon on Itaalias au sees ning seda tuleb hoida, seetõttu valmistas ta traditsioonilisi Itaalia ja Toskaana piirkonna taimetoitu roogasid selleks eriliseks õhtusöögiks. 6-käigulise õhtusöögi 40-le inimesele ettevalmistamiseks kulus tal endal ja tema köögimeeskonnal kokku 3 päeva.

Vaata, mida peakokk õhtusöögiks valmistas SIIT!