Kohvihooviku maitsekohvid on vastu võetud üle ootuste hästi. Seda enam, et valmistame kõik lisandid ise ja valmissiirupeid ei kasuta. Oleme saanud väga positiivset tagasisidet ja sealt tuleb julgust juurde, et uusi maitseid katsetada. Maitsestatud kohvide müük moodustab kohvi müügist päris suure osa.

Millest ja kust Sulle tuli üldse kohvi huvi? Kuidas hakkasi maitsekohvisid valmistama?

Mina olen joogimaailmaga juba pikemat aega seotud, alustanud pigem veinide juurest. Kohv on mulle koguaeg südamelähedane jook olnud, olen varasemalt kohvi müümisega pisut kokku puutunud ja sealt see huvi alge on minu sisse pugenud. Teadlikumalt kohvi juurde tulin siis, kui oma kohviku avasin, esimest korda umbes 3 aastat tagasi. Sealt alates olen oma teadmisi tasapisi täiendanud ja nüüd kui töötan Kohvihoovikus ise baristana, olen kohvimaailma veelgi sügavale sukeldunud. Üleüldiselt mind joogimaailm paelub.

Maailmas ringi reisides olen näinud kui populaarsed on maitsestatud kohvijoogid ja kohvikut pidades näen kui palju suhkrut kohvile lisatakse. Nendest tähelepanekutest on tulnud idee pakkuda sama asja, aga pisut kvaliteetsemal ja erilisemal kujul. Eelmine sügis Pärnu Kohvikute Nädalal proovisime esimest korda, et vaatame mis saab. Siis pakkusime vürtsikat kõrvitsa lattet ehk Pumpkin Spice Lattet, mis maailmas üsna kuulus.

Otsustasime, et kuna pakume kvaliteetkohvi, siis siirupitest valmistatud lisandid ei sobi. Minu maitset valmissiirupid ei rahulda. Proovi kuidas tahad, ikka ei saa seda naturaalset ja mahedat maitset kätte. Seepärast otsustasime ka lisandid ise valmistada. Eesmärk on see, et lisand ei varjutaks kohvi maitset ja ei muudaks seda liiga magusaks. On kliente, kes soovivad tugevamat ja magusamat maitset, siis neile saame valmistada magusama või tugevama maitsega kohvi.

"Keedad” ise ka karamellikohvile ja kõrvitsakohvile siirupeid ja maitseid. Kuidas neid teed ja kaua aega võtavad?

Keedame ja segame ise kõik lisandid kokku. Eks ta paras mässamine on ja võtab palju aega, eriti kui mingit uut maitset välja töötada, aga usun, et tulemus on seda väärt ja kliendid rahul.
Kui tekib mõte midagi uut pakkuda, siis hakkan katsetama retseptidega kuni leian rahuldava kombinatsiooni. Mõni lihtsam, mõni tüütum valmistada.

Samuti keedad ise džinni tooniku tarbeks tooniku ekstrakti - miks ja kuidas?

Viimane aasta olen tegelenud oma tooniku ekstrakti retspeti väljatöötamisega. Ideaalselt sobib see just gini juurde, aga vabalt võib seda ka iseseisvalt või muu alkohoolse joogi pikendamiseks kasutada. Maailmas löövad lained käsitööjoogid ja ka toonikud, siis sealt see idee ka tekkinud on. Olen ise G&T fänn ning olles proovinud päris ürtidest ja vürtsidest valmistatud toonikut, siis tagasiteed enam pole. Minu tooniku ekstrakti vastu on juba teatud huvi tekkinud ja nüüd viimased tootekatsetused käsil ja jäänud paberimajanduse kordaajamine, et saaks valmistoodet ka edasi müüa.

Päris retsepti ma loomulikult ei avalda, see on pika katsetuse tulemusel paika loksutatud. Ekstrakt koosneb värsketest ürtidest ja vürtsidest, mis toonikule iseloomuliku maitse annavad. Valmistamiseks on mitmeid viise, aga olen valinud pikema ja rohkem tööd nõudva meetodi, kus komponentide ekstraheerimine toimub kuumutamata. Lisaks tooniku ekstraktile katsetan ka bitteritega, mida saab kokteilides või toitudes kasutada. Esimesena sai valmis apelsini bitter ja see kukkus üllatavalt hea välja.

Mida annab Kohvikute nädal Pärnu kohvikutele? Kui palju tõuseb külastatavus?

Pärnus jääb vaikseks juba septembrist kui suvehooaeg läbi. Oktoober oleks juba päris rahulik aeg. Pärnu Kohvikute Nädal elavdab kohalikku kohvikustseeni ikka oluliselt. Ilma selleta oleks olukord päris kurb. Tundub, et kohvikute nädal kogub aina populaarsust ja külastajate huvi suur, kohati juba isegi nii suur, et ei saa kõiki soovijaid vastu võtta.

Külastatavus tõuseb tavapärase madalhooaja külastatavusega võrreldes mitu korda. Eks see on kohvikuti erinev, aga Kohvihoovikus on küll kohvikute nädal aktiivne ja külastatavus võrreldav suveperioodiga.