20. juunil peetaval rahvusvahelisel pagulaspäeval võtavad kaks Tallinna restorani oma köökidesse pagulastest külaliskokad, kes valmistavad ette pagulaspäeva erimenüü. Juba teist aastat toimuvast toimuvast aktsioonist võtavad osa restoranid NOP ja Kuldmokk Tallinnas.

“See on suurepärane võimalus tuua pagulased ja kohalikud elanikud ühise laua taha, nautida head toitu ja vahetada kogemusi,” ütles Eesti Pagulasabi juhataja Eero Janson. “Eestisse saabuvad pagulased otsivad pidevalt võimalusi midagi siinsele ühiskonnale vastu anda. See üritus annab neile võimaluse end kohalikele tutvustada läbi oma koduriigi köögi."

Aktsioonis osalevad rahvusvahelise kaitse saajad on süürlased, kes on Eestisse jõudnud Euroopa Liidu rändekava raames. Restoranidega koostöös pakutakse toite, mis neile endilegi kõige rohkem meeldivad. NOP’is pakub Adnan oma pere pidurooga — mutabbaqa’t ehk ahjurooga riisi ja kanaga. Kuldmokas valmistab Hassan, kes ka kodumaal kokana töötas, kana ja durum jahust valmistatud maitsvat rooga freekeh’t.

“Restoran Kuldmokk köögis on aastate jooksul töötanud inimesi pea kümnest erinevast rahvusest,” ütles Kuldmoka kaasasutaja Annika Arras. “Oleme ehe näide sellest, et toit ühendab inimesi. Osaleme pagulaspäeva restoranide programmis, et anda oma väike panus terve ja avatud ühiskonna heaks."

ÜRO Pagulasameti info järgi oli 2017. aasta lõpu seisuga sunniviisiliselt ümberasunud inimeste arv maailmas 68,5 miljonit. Eesti on viimase 20 aasta jooksul andnud rahvusvahelise kaitse vähem kui 500 inimesele.

Oma Maitse