Hiiumaa kodukohvikud pakkusidki head valikut hommikusöökidest, mitmesugustest küpsetistest, snäkkidest ja suurematest õhtusöökidest. Nii olid Hundi-silma, Ungari, Leluselja ja Tulevase Poska kohviku õhtusöögid suurepärased päevase kohvikutemelu lõpetajad. Pakutud hommikusöögid aga toredad algused tihedale päevale.

Vaata meeleolukat galeriid!

Hundi-silma õhtusöögil pakuti neljakäigulist õhtusööki, kus peakangelasteks otse lõkkel küpsetatud kiisa-uhhaa ja grillitud pardirind. Hoolikalt olid valitud ka toidukõrvased veinid ning isegi eestlastele veel harjumatu maitsemeelte puhastaja enne pearooga — külm kohvikreem. Ungari õhtusöögina pakuti samuti otse lõkkel raudpajas küpsenud guljašši, mille valmistamist pererahvas ise päritolumaal õppimas käinud. Nende sõnul korraldatakse sealmaal selliseid õhtusööke tihti. Ega tervet pajatäit guljašši ju neljakesi naljalt ära ei söögi.

Lisaks toidule pakuti ka meelelahutust — Poska kohvikus toimus väike kontsert, Hundi-silmal Väino Laisaare reisijutu- ja -fotoõhtu, Leluseljal tutvustati kohalikku ajalugu ja puuskulptuure. Säästva Arengu õhtusöögi menüü koosnes eranditult mahetoodangust ning õhtusöögile oodati inimesi, kes soovisud just sel teemal oma mõtteid jagada.

Valik retsepte

Lammas august

üks lammas (blond või brünett)
hästi krehvtine maitseainesegu (sool, pipar, küüslauk, rosmariin, aga ka ketšup, sinep, vmt)
kaalikad, porgandid, kartulid või muud meelepärased köögiviljad)

Lamba küpsetamiseks tuleb kõigepealt kaevata auk ja teha seal sees neli tundi lõket. Samal ajal võib ette valmistada lamba. Kõige keerulisem osa selle juures on see, et lambale ei jääks kasuka maitset. Peakokk Agur eemaldab naha tavaliselt ise, et olla kindel asja kvaliteedis, kuid võib osta ka eeltöödeldud lamba — see teeb elu lihtsamaks. Nahata lammas määrida sisse krehvtise maitseaineseguga. Lambale sobivad hästi sool, pipar, küüslauk ja rosmariin, aga võib panna ka sinepit ja ketšupit. Hea maitsestamise võtmeks on see, et segu peab näpuga maitstes olema nii vänge, et tundub vastik. Soola liiga palju, küüslauku nii, et kargab ikka ninna ja sedasi. Köögiviljad blanšeeritakse enne kergelt, aga peidetakse seejärel lamba kõhuõõnde, kus nad koos lambaga küpsevad. Siis mässitakse lammas fooliumisse ning pannakse auku, kaetakse raudplaadiga, kuhu peale tehakse veel kord lõke, ja seal ta siis küpseb, vastavalt suurusele 3-4 tundi. Kui pikk ooteaeg möödas, ollakse tehtud töö ja vaeva ning selle tulemusega alati rahul. Kõrvale soovitab Agur serveerida happeid — punaseid sõstraid, tomatit, head punast veini …

Hundi-silma tervitussmuuti

arbuusi
mangot
piparmünti

Arbuus on hea vedeldaja, mango ja piparmünt annavad maitset. Püreesta koostisained ja lisa igat ühte vastavalt maitsele täpselt nii, nagu soovid.