Üllatav on see, et suhkru kogus, mida inimene keskmiselt tarbib, ei ole viimaste aastakümnetega tegelikult tõusnud. Muutunud on hoopis see, kuidas me neid suhkruid sisse sööme ja milliseid süsivesikuid tarbime. Kodudes on suhkrutarbimine isegi vähenenud. Ei keedeta ju enam nii palju moose ja mahlasid nagu meie vanemate ja vanavanemate ajal. Paraku aga sööb moodne inimene rohkem töödeldud suhkruid ja süsivesikuid.

Maiustatakse rohkem kommide, jäätiste ja masstoodangu (ehk mitte kodus tehtud) kookidega. Suhkrut lisatakse ka mitte-magusatesse toodetesse, näiteks sai-leib, konservid ja maitseainesegud. Suhkrusõltuvust toidavad veel tärkliserikkad toidud. Teiste seas ka kartul, mais ja pasta.

Tundsid ennast ära? Kas tahaksid suhkrusõltuvusest lahti saada?

  1. Eemalda enda menüüst (ja ka kappidest-sahtlitest!) töödeldud suhkrud ja süsivesikud.
  2. Asenda kommid puuviljadega või paari tüki kvaliteetse tumeda šokolaadiga (kakaod vähemalt 70%). Muidugi ei tasu ühegi asjaga liialdada. Pööra tähelepanu kvaliteedile mitte kvantiteedile. Tee maiustamisest tõeline nauding ja rituaal.
  3. Kui vahel tunned, et isutab millegi järgi, aga käsi ei taha magusa järele haarata, siis joo vett. Tundub natuke kummaline, aga inimesed kipuvad „tahaks midagi head“ tunnet januga segamini ajama.
  4. Natuke kummastavana võib tunduda ka soovitus sporti teha. Aktiivne liikumine vähendab iseenesest magusaisu. Keha leiab naudingu tervislikumal viisil.

NB Maiustamine ei ole patt!

Keha vajab süsivesikuid, et normaalselt toimida. Kui tekib tahtmine „midagi head“ suhu pista, siis ka tee seda, aga otsi võimalikult tervislik variant. Puuvilju on väga palju erinevaid nii maitselt kui magususelt. Kvaliteetne tume šokolaad on lisaks magusaisu rahuldamisele ka afrodisiaakum ning turgutab nii keha kui vaimu. Lisaks joo vett ning ela aktiivset elu.

Peagi oled suhkrusõltuvusest lahti ning ei pea patustamise pärast süümepiinu tundma.

Allikas: Paleo.ee