Jaapanis või ka Teravmägedes tuleb restorani minnes sageli jalanõud ära võtta ja sokkides- sukkades saalis ringi käia.

Hiinas ja Jaapanis on luristamine ja matsutamine täiesti aktsepteeritud. See näitab, et klient on toiduga rahul. Jaapanis ja Hiinas ei maksa restoranis teenindajatele jootraha andmiseks peenraha otsimisega vaeva näha. Vastupidi, jootraha andmisega solvatakse teenindajaid. Kindlasti tuleks aga jootraha jätta USA-s, kus kavalamad restoranid on juba arve peale jootraha summa ette kirjutanud.

USA-s ei ole meie moodi noa ja kahvliga söömine kuigi viisakas. Etikett näeb ette, et nuga kasutatakse ainult lihatüki lahtilõikamiseks, siis aga asetatakse see kõrvale, kahvel võetakse paremasse kätte ja jätkatakse söömist ainult kahvliga. Nugade hoidmiseks võivad laual olla spetsiaalsed hoidjad.

Tais on söögiriistadeks lusikas ja kahvel, kusjuures lusikaga süüakse, kahvel on ainult abivahend toidu asetamiseks lusikale.

Indias süüakse paljusid toite näppudega. Meelde tuleb jätta, et selleks tohib kasutada ainult parema käe näppusid. Vasak käsi on roojane ja seda ei maksaks toidu söömisel kasutada, ka mitte vasakukäelistel!

Ka Jaapanis on täiesti loomulik süüa sushit näppudega ja selleks ei pea kasutama pulkasid.

Kui meile on õpetatud, et taldrik tuleks tühjaks süüa, siis Hiinas on etiketikohane veidi toitu taldrikule alles jätta. Sellega austatakse võõrustajat ja antakse märku, et toit oli nii külluslik, et külaline ei jaksa seda ära süüa.

Shanghais võib leida restorane, kus WC-sse tuleb minna läbi köögi. Köögipõrandal võib märgata puure, kus elavad maod, kes võivad peagi jõuda küpsetatuna klientide söögilauale.

Mainori õppejõu sõnul on maailm šokeerivaid ja erilisi restorane täis. Näiteks on sellised, kuhu inimesed võivad tulla alasti (naked restaurant) või ka WC-restoranid (modern toilet restaurant), kus salvrätikuteks on tualettpaberirullid ja toolideks WC-potid. Indias võib külastada restorani, mille laudade vahel on hauaplatsid; Tais aga kondoomirestorani; Taipeis restorani, kus valgetes kitlites teenindajad toidu süstlast välja pritsivad. Seega, restoranide maailm on igal sammul täis üllatusi. Julge ainult proovida ja ole avatud uutele kogemustele!

LOE LISAKS: