Cordon bleu tähendab tippkvaliteeti ja prantsusekeelne otsetõlge on “sinine lint”. Cordon bleu oli Bourbonide dünastia rüütlite, L'Ordre des Chevaliers du Saint-Esprit kõrgeim järk, sellesse seisusesse kuulunud rüütlid kandsid risti üle rinna laia sinist linti ja olid kuulsad oma dekadentlike pidusöömaaegade poolest. Hiljem rändas see termin ka tavapruuki ning hakkas ülekantud tähenduses tähistama kõike tippklassi kuuluvat.

Kokkade maailmas tähistatakse sellega tippkokkade valmistatud roogasid, mis vastavad kõrgeimatele standarditele. Tippkokandusse tekkis see termin analoogi põhjal: rüütlite kantud sinine lint ja kokapõllede sinine värv ongi ju sarnased.

Mõnd toitugi nimetatakse cordon bleu, ent need pruugi tähistada otseselt tippsaavutust. Juustu ümber mässitud ja paneeritud kana, sink või šnitsel on saanud nimetused: cordon bleu kana, cordon bleu sink või šnitsel. Tegu on algselt Šveitsist pärit roaga, mis on popiks saanud kogu maailmas.

Eelkõige on Cordon Bleu teada kui maailma kokkade kõige suurem autasu ja tunnustus, mida omistatakse kokale suure panuse eest oma riigi toiduvaldkonda ning seda jagab kohalike peakokkade organisatsioon. Cordon Bleu kandjaid on Eesti tänaseks kokku üheksa: Dmitri Demjanov, Andrus Laaniste, Priit Toomits, Oleg Alasi, Eero-Olavi Kippa, Rudolf Visnapuu, Indrek Kivisalu, Tõnis Siigur ja Angelica Udeküll, kes liitus selle seltstkonnaga hiljuti.

Le Cordon Bleu on ka Pariisis asuv kokandus- ja kulinaariavaldkonna kõrgem erakool, mis asutati 1895. aastal.

Oma Maitse