Pärm on inimese toidusedelis mänginud olulist rolli juba tuhandeid aastaid. Seda kasutatakse taigna kergitamiseks, alkohoolsete jookide kääritamiseks ja paljuks muuks. Viimastel aastatel on hakatud rohkem tarbima ka maitsepärmi, mis on kasulik. Millega tegu ja kuidas seda kasutada?

Maitsepärm tuleneb pärmiliigist, mille ladinakeelne nimi on Saccharomyces cerevisiae, kuid seda ei tohiks segi ajada tavalise pagaripärmiga, mida kasutatakse näiteks jookide kääritamiseks. Kuigi paljud inimesed kipuvad neid kahte pärmitüüpi segi ajama, on need tegelikult erinevad.

Maitsepärm on sarnane pagaripärmiga, kuid seda töödeldakse enne kuumutades ja kuivatades, sest nii muutub see nii-öelda mitteaktiivseks ega "ela" enam. Maitsepärm on gluteeni- ja laktoosivaba. Seetõttu saavad seda kasutada näiteks inimesed, kellel on toiduallergiad või kes peavad kinni pidama mõnest rangest dieedist. Lisaks ei sisalda see suhkrut, soja ja on madala kalorsusega.

Kasulikud küljed

Kuna maitsepärmis on rohkelt vitamiine, mineraale ja kvaliteetset proteiini, siis on sellel mitmeid kasulikke omadusi. Näiteks sisaldab veerand tassitäit maitsepärmi keskmiselt:

  • 60 kilokalorit,
  • 8 grammi proteiini,
  • 3 grammi kiudaineid,
  • 11,85 milligrammi tiamiini või B1-vitamiini,
  • 9,7 milligrammi B2-vitamiini,
  • 5,9 milligrammi B6-vitamiini,
  • 17,6 mikrogrammi B12-vitamiini.

Mille poolest on maitsepärm kasulik?

1. Annab energiat

Kuigi paljud tootjad lisavad maitsepärmi B12-vitamiini, siis leidub ka neid tootjaid, kes seda ei tee. Seetõttu on oluline vaadata pakendilt, kas pärm ikka sisaldab B12-vitamiini, sest see annab kehale energiat. Vaeguse korral tunneb inimene nõrkust ja uimasust. Täiskasvanud inimene vajab päevas keskmiselt 2,4 mikrogrammi B12-vitamiini. Neljandik topsitäit maitsepärmi sisaldab seda aga seitsmekordselt.

2. Tugevdab immuunsüsteemi

Uuringud näitavad, et pärmil on kasulik mõju immuunsüsteemile. See vähendab põletikke ja aitab ka kõhulahtisuse ravimisel.

3. Parandab nahka, juukseid ja küüsi

Mõnede uuringute väitel mõjub pärm hästi neile, kellel on haprad küüned ja juuksed või kes kannatavad akne käes.

4. Aitab glükoositundlikkuse vastu

Kellel on 2. tüübi diabeet, siis uuringute kohaselt aitab pärm glükoositundlikkuse vastu, sest see vähendab glükoosi taset veres.

5. On kasulik rasedusele

Raseduse planeerimisel soovitatakse võtta 400-800 mikrogrammi foolhapet iga päev, sest see toetab loote arengut ja ennetab kaasasündinud häireid. Paljud tootjad lisavad maitsepärmi foolhapet, mistõttu on see kasulik nii rasedatele naistele kui ka neile, kes plaanivad rasedust.

Kuidas maitsepärmi kasutada?

Seda müüakse nii pulbri kui ka helvestena ning sellel on kerge pähkli ja juustu maitse. Maitsepärmi võib lisada paljudele toitudele nagu näiteks pastale, juurviljadele ja salatitele.

Näiteks võid seda soola asemel raputada popkornile või segada seda risotosse parmesani juustu asemel. Kui oled taimetoitlane, saad maitsepärmist valmistada näiteks kastme, mis meenutab maitselt juustukastet. Maitsepärmi on ka vegan-makaronide ja juusturoogade komponent. Seda võid lisada kreemistesse suppidesse või munapudrule. Oluline on aga mitte kuumutada maitsepärmi liialt kõrgel temperatuuril, sest siis kaotab see oma kasulikud omadused.

Riskid

Kuigi maitsepärmil on mitmeid kasulikke omadusi, siis ei soovitata tarbida seda inimestel, kellel on pärmitundlikkus, soolepõletik, glaukoom, hüptertoonia või kellel on soodumus podagrale.

Kokkuvõtteks

Maitsepärm on äärmiselt kasulik, sest selles on palju proteiini, vähe rasva ja see on pungil toitainetest. Näiteks on maitsepärmis palju B12-vitamini, mis on hea immuunsüsteemile. Seda saab lisada erinevatele toitudele ja valikuvariante on palju. Igal juhul väärt proovimist.

Allikas: medicalnewstoday.com

KingitusOma Maitse