Blenderist on saanud oluline vidin peaaegu igas köögis, aga mida peaks teadma ja silmas pidama enne, kui blenderit valima minna? Kõik tundub ju lihtne. Blenderiga saad suristada valmis smuutisid, jogurti- ja jäätisekokteile ning püreesuppe. Kuid mõtle eelnevalt, kas see peab suutma purustada ka jääd ja pähkleid, tegema siidiseid smuutisid, kurnama mahla viljaliha ja vahustama koort.

Kui tahad kõike seda ja natuke rohkematki veel, vali endale korralikult suure anumaga ja pigem võimsam blender alates 500-vatisest koos erinevate lisadega ja erineva suurusega kannudega. On mudeleid, millel on lisavarustuses eraldi vahendid nii vahustamiseks, riivimiseks, mahla filtreerimiseks kui ka jää purustamiseks.
Kui sinu blender peab suutma ka püreesuppi valmistada, siis eelista klaasist kannu, mis kannatab kuumust. Plastkannu sisse ei ole tark tegu kuuma suppi kallata.
Lõiketera tugevus on ka oluline näitaja. Reeglina on tugevam metallist lõiketera, mis parematel masinatel saab hakkama ka jääga ning näiteks viljateradega.
Erinevaid kiiruseid võiks olla blenderil vähemalt 4–6, osadel mudelitel on aga koguni
üle kümne erineva segamis-, purustamis- ja püreestamisrežiimi.
Blenderit valides tuleks teada ka seda, et on olemas kahte tüüpi terasid. Tahkemate ainete jahvatamise jaoks on olemas terad, mis aitavad purustatavat ainet allapoole suruda, et töödeldav mass ei laotuks kannu seintele ning tera suudaks kannus pöörise tekitada ja kogu kannu valatud massi kannu sees ringlema panna. Samas ei jää smuutile või supile tükke sisse. Lihtsamatel ja odavamatel variantidel on tavaliselt üks ja ainus tera.
Kellel on vaja blenderit valdavalt smuuti valmistamiseks, võib valida väiksema, spetsiaalse smuutiblenderi, millel on ühe portsu jaoks mõeldud kaasavõetav topsik. Sinna saab valmistada näiteks smuuti, mida siis sama anumaga tööle või mujale kaasa võtta. Sellistel väiksematel blenderitel on tavaliselt kaks topsikut. Kui üks on pesus, saab smuuti teises valmis teha. Topsikud on kaanega suletavad

HEA TEADA!
Alternatiiviks blenderile on saumikser, millega on mugav purustada toitu otse potis või muus
nõus ilma, et seda peaks ümber kallama. Parimatel saumikseritel võib lisavarustuses olla nii vahustaja kui ka purustaja.

SOOVITUS!
Kui oled suur söögitegija, siis võiksid ikkagi kaaluda oma majapidamisse kolme erineva purustava funktsiooniga seadme soetamist. Esmalt suurema kannuga blender, kus perele hommikuseid värskeid smuutisid või muud meelepärast valmistada. Siis võiks lisaks olla ka saumikser, mis annaks võimaluse soovi korral purustada toitu või toiduaineid teistes anumates ilma blenderisse ümber kallamata. Kolmandaks abimeheks võiks olla purustaja. See sobib hästi väikeste koguste purustamiseks: pestod, hummused jm. Blenderi suures kannus väikeseid koguseid valmistades on tülikas kogu suurt seadet hiljem puhastada ja lisaks muutub toorainekulu ka märkimisväärselt suuremaks, sest osa purustatud toidust jääb ikkagi nii mehhanismi külge kui ka kannu seintele

KingitusOma Maitse