Balti Jaama turu avamine

Turgudel tõstab hinda liigne klants

Turud on minu silmis siiski nostalgilised kohad, mis on natuke nurgelised, läbitöötlemata ja isegi pisut rokased. Seda kõike absoluutselt positiivses võtmes. Turg on koht, kus saab kaubelda ja pakutakse althõlma kraami, mida ehk igale kliendile ei pakuta. Kuna Euroopa Liit ei luba lihaturul pakkuda nii mõndagi looma rupsi, tuleb nende omandamiseks pidada läbirääkimisi – verikäkkide tarbeks, ajude praadimiseks, luuüdide röstimiseks. Turul on kaup soodsam, kuna müük toimub käest kätte ehk otse tootjalt tarbijale ühegi liigse vahelülita. Ostja teab, kes on toidu kasvatanud ja müüja näeb, kuhu armastusega kasvatatu liigub.

Turgudel tõstab hinda liigne klants, sest mida kallim on sisustus, seda kõrgem on püsikulu. Seda kallimat hinda küsitakse müüjalt, mis omakorda kajastub kohe kõikide toodete hinnasiltidel. Nõustun väitega, et Nõmme turg on äärmiselt kaunis ja isegi muinasjutuline koht, kus saab kõik kauba kätte. Kuid midagi veelgi romantilisemat on pealinna keskturus, kus ostlemine käib vanal heal kultuuril ... ükski hind pole kivisse raiutud, maitsta saab alati ja kui vaja, saab ka n-ö raamatusse kirjapanduna kauba kätte. Kõik on suhtlemise ja arutelu küsimus. Turg peab olema odavam, siis kaup liigub ning saame alati olla kindlad, et toit on värske ja hooajaline.

10.-14. aprillil tähistatakse Eestis võrdse palga nädalat, mille raames saab kampaaniaga "Tilliga ja tillita" liitunud toidukohtadest osta tilliga toitusid 26,9% kallima hinnaga.

Kellele on turud ja laadad tänapäeval mõeldud?

Huvitaval kombel oleme jõudnud oma arengus pigem sellesse faasi, kus enam ei ole selge, milleks on turud ja laadad mõeldud. Turud on klanitud puhtamaks kui kunstisaalid, disaininud turud on midagi muud, kui need olema peaksid. Parim näide on uus Balti jaama turg. Absoluutselt kaunis paik, mis annab Tallinna linnaruumile palju juurde ja on müügisaalina igati kõlbulik. Aga ... tegu on siiski millegi turulaadsega, milles pole üllatusi ja veidraid pakkumisi, letialuseid tooraineid. Kui vaadata Kesk- ja Lõuna-Euroopa turge, siis on need täis totaalset spontaansust ja ootamatust. Klanitud ja liigselt stiliseeritud kallitele turgudele/laatadele lisaks peaksime jätma alles ka need vanad ja nõukogudeaegse pärandiga müügisaalid. Mõnele nad kohe meeldivad.