1970datel langesid tehnoloogia hinnad ning mikrolaineahjud muutusid kompaktsemaks, odavamaks ja see tõttu kättesaadavmateks. 1986. aastal oli statistika kohaselt mikrolaineahi juba veerandites USA kodudes, võrdlusena 1971. aastal oli sama protsent vaid ühe piirimail.

Mikrolaineahjus tekitavad soojust mikrolained pikkusega 12,25 cm, vastavalt sagedusega 2450 MHz. Niisugused lained läbivad klaasi, portselani, kartongi ja muid anorgaanilisi aineid takistamatult (neid soojendamata), peegelduvad metallpindadelt (nt ahju metallist sisepindadelt) ja neelduvad vett sisaldavates ainetes, seega siis ka enamikus toiduainetes.

Enamustel täidab mikrolaineahi kodus "soojendaja" auväärset tiitlit, kuid tegelikkuses on mikrolaineahjuga võimalik ka täiesti talutavalt valmistada nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusööke.

Vaata, kuidas valmistada vaid minutitega mikrolaineahjus ja tassis pitsat, juustuga makarone, hommikusööke ja muffineid: