Halloweeni tähistamine on Eestis muutunud populaarseks — eriti naudivad seda päeva lapsed: saab valmistada kõrvitsalaternat ning panna selga tontlikud riided. Rimi kokk Jörgen Kohal annab nõu, milliseid toite teha kõrvitsalaterna sisust.

Kõrvitsalaterna tegemisel soovitab Jörgen Kohal esmalt joonistada kõrvitsale soovitud kujundid. „Seejärel tuleb maha lõigata kõrvitsa ülemine osa ning kraapida tugeva lusikaga kõrvitsa sisu välja. Kujundite lõikamist tuleks alustada mustri keskelt ja liikuda väljapoole. Lõikevahend tuleb iga nurga juures välja tõmmata ja alustada uut lõiget. Kui muster on välja lõigatud, võib töö veelkord noaga üle käia ja viimistleda korrapäratud ääred. Ei tasu unustada, et lõikeava peab tegema ka kõrvitsa kaane sisse, et küünlasuits sealt välja pääseks. Teeküünla alla võiks asetada kuumakindla aluse. Kõrvitsat aga ei maksa pikalt enne õue panekut valmis nikerdada — kuna tegu on ikkagi aedviljaga, siis läheb see lahti lõigatuna kiirelt mädanema,“ rääkis Jörgen Kohal.

Kõrvits on teada-tuntud raviomadustega köögivili, mis sisaldab palju mineraale ning vitamiine — patt oleks jätta halloweeni ajal kõrvitsa sisust söök valmistamata,“ sõnas Jörgen Kohal. „Kõrvitsas on rohkelt B-rühma vitamiine ja A-, C-, E-vitamiini, samuti leidub kõrvitsas karotiini. A-vitamiin näiteks aitab hoolitseda meie silmanägemise, naha, luude ja hammaste eest. Kõrvitsas olevad kiudained aga aitavad korras hoida kõhtu — seda nii toorelt kui küpsetatuna.“

Kõrvitsaseemned soovitab Rimi kokk ära röstida, viljalihast aga teha kõrvitsa-brownie’sid või katsetada midagi keerulisemat — näiteks piparmündiga küülikuliha kõrvitsas.

Piparmündiga küülikuliha kõrvitsas

4-6 inimesele

400-600 grammi küüliku- või kanaliha

Üks 1,5-2kg kõrvits

1 punt münti

Soola, pipart, jahu

2 dl valget veini

3 spl toorjuustu

Valmistamine

Lõika ära kõrvitsalt kaas (ca ¼ ) ja eemalda sisu. Kõrvitsa kaane alt lõika ära söödav osa ja haki kuubikuteks. Lõika küülikuliha väiksemaks, maitsesta soola ja pipraga. Seejärel paneeri küülikuliha õrnalt jahus. Pruunista küülik pannil ja lisa kõrvitsakuubikud. Lisa lõigatud münt. Vala peale valge vein ja hauta 10 min. Lisa 3 dl vett (puljongit). Lase kastmel keema tõusta ja lisa toorjuust. Vala kaste kõrvitsasse ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 30 min.

Kõrvitsa-brownie

112 g taimeõli

220 g suhkrut

1 spl vanilliekstrakti

250 g jahu

65 g kakaopulbrit

1,5 tl söögisoodat

1 tl soola

700 g riivitud kõrvitsat (nõruta enne taignasse lisamist)

200 g šokolaaditükke

Valmistamine

Kuumuta ahi 180 kraadini ja valmista ette ahjupann — määri võiga või kasuta küpsetuspaberit. Sega suures kausis kokku õli, suhkur ja vanilliekstrakt, kuni mass muutub ühtlaseks. Lisa jahu, kakao, söögisooda ja sool. Sega mõned minutid, lisa suvikõrvits. Jäta taigen 5 minutiks seisma, seejärel lisa šokolaaditükid ja sega mass uuesti läbi. Vala brownie’de segu pannile ja küpseta 25-35 minutit. Kontrolli küpsust hambaorgiga.

Oma Maitse