Toit on palju enam kui toitumine. Meil on tõmme teatud eksootiliste toitude vastu, need võivad olla põnevad ja lummavad, aga teinekord lausa nii veidrad, et tekitavad heal juhul kas nõutust või siis lausa jälkust — see tunne on kaitserefleks, mis hoiatab meid suhu pistmast toitu, mis võib teha meile halba. Malmös avas uksed Vastiku Toidu Muuseum.

Näitusesaali on üles pandud 80 vastikut toitu. Julgematel külastajatel on võimalik toitusid nuusutada ja maitsta. Inimesed pannakse proovile näiteks röstitud meriseaga, kõige jäledamat haisu levitava juustuga, metallipuhastusainetest tehtud maiustustega. Eksponaatide seas on veel pulli peenised, Peruust pärit konnasmuuti, Hiinas ja Koreas tarvitatav hiirepoegi sisaldav vein durian, cazu marzu — Sardiiniast pärit vakladega pecorino juust ja muidugi Rootsi raipekala surströmming. aga ka vürtsikad küülikupead, nahkhiiresupp — kui mainida veel mõnda.

Vastiku Toidu Muuseum on ajutiselt püsti pandud näitus, kuhu oodatakse inimesi rändama mööda maailma maitseid ja mõtlema selle üle, mis on üldse söödav ja mis mitte, mis ühele tekitab jälkust ei pruugi sedasama teisel tekitada. Toit on kultuuri osa ja see võib rahvaid liita — mida rohkem me teineteisest teame, seda rohkem oskame ka toitu hinnata.

Vaata SIIT järele, kuidas sulle mõni toit tundub!

Näitus on lahti 29. oktoobrist 27. jaanuarini Malmös aadressil:

Slagthuset, Carlsgatan 12.

Allikas: disgustingfoodmuseum.com

Oma Maitse