Kohvil on ka ridamisi häid kõrvamõjusid. On ju tavaline, et kui tunneme end unisena või väsinuna, otsime kohvi ja kui me seda ei saa, siis oleme unised edasi, kuid ehk siiski veidi ka ärritunud. Kohvi tekitab teataval määral sõltuvust ning inimene jääb sõltuvusse neist ainetest, mis aitavad füüsilisel kehal end paremini tunda. Kofeiinil on omadus blokeerida ajus adenosiini. See on aine, mis muudab meid uniseks, kuid kui kofeiin suudab selle seljatada, tunneme end taas ärkvel. Lisaks sellele suudab kofeiin stimuleerida kahte ainet – dopamiini ja glutamiini. Tegemist on aju kemikaalidega, mis tõstavad tuju ja mõnel juhul hoiavad ära ka depressiooni.

Kofeiin võib parandada ka mälu ja suurendada keskendumisvõimet. Samas tuleb taas jälgida koguseid, kuna kofeiini üledoosi korral võivad tekkida hoopis värinad, südamekloppimine ja muud tervisehädad, mis ei lase kohe kindlasti inimesel keskenduda.

Lisaks on kofeiinil ka kehakaalu kontrolliv funktsioon. Uuringud on näidanud, et need, kes joovad kohvi söövad vähem ning kofeiin aitab kaasa seedimisele. Öeldakse, et „kohvi paneb sooled liikuma” ja seda ta teeb. Enamus inimesi, kes joovad hommikukohvi, tunnevad vähemalt poole tunni möödudes vajadust külastada WC-d.

Kuid, miks mõjub kohvi mõnele ärritavalt? Vastus peitub selles, et inimeste kehad ja tundlikkus on väga erinev. Üldiselt tekib kehas ärritunud olek, kui kohvi jõuab neerupealsete näärmeteni. See ütleb kehale, et toota tuleb adrenaliini, mis omakorda tekitabki äreva, ärritunud ja emotsionaalselt laetud tunde.

Kohvi on seega mõistlik tarbida mõõdukalt ning teadmiseks kulub ära seegi, et pool päevasest tarbitud kofeiini kogusest kaob organismist umbes 5-6 tunniga.

Allikas: businessinsider.com