„Sinu keha on sinu kodu, kui sa ei hoolitse selle eest, ei ole sul kuskil elada,“ lausus Eliq Maranik ning lisas, et smuutid ei ole mitte ainult tervisele kasulikud, vaid need ka maitsevad hästi, näevad kenad välja ning lõhnavad imeliselt. Hõrgu smuuti valmistamise peamiseks saladuseks peab Eliq Maranik õigeid koostisaineid – mida paremad koostisained, seda parem on lõpptulemus.

Viimastel aastatel on smuutide tarbimine saanud Eestis üha populaarsemaks. Kuigi poelettidele on jõudnud ka juba palju tööstuslikult toodetud smuutisid ning mahlu, soovitab Eliq Maranik smuutijooke siiski ise valmistada.

„Muidugi tekib küsimus, et miks enda elu keerulisemaks teha, kuid enda valmistatud smuutide eeliseks on see, et tead alati, mis seal sees on,“ selgitas Eliq Maranik ning nentis, et tööstuslikult toodetud smuutisid ei anna kuidagi võrrelda värskest viljast valmistatud joogiga, mida tarbitakse kohe sealsamas. Ta kasvatab pea kõiki koostisaineid ise, et kõik kasutatav oleks võimalikult naturaalne. Huvi puu-ja juurviljade vastu on pärit Eliq Maraniku Vana-Vigala vanaemalt, keda kirjanik peab oma iidoliks ja keda ta juba väiksena aiatöödes abistas.

Raamat „101 smuutit“ sisaldab nii tarkuseteri smuutide koostisosade valimiseks ning omavahel kombineerimiseks kui ka retsepte maitsvate puuvilja- ja marjasmuutide, jogurti- ja hommikusmuutide, köögivilja- ja magustoidusmuutide valmistamiseks. Raamat pälvis 2012. aastal Rootsis parima alkoholivabade kokteilide raamatu tiitli ning 2013. aastal hõbemedali rahvusvahelisel kokaraamatute võistlusel Gourmand Cookbook Award. Raamatu eestikeelse versiooni andis välja kirjastus Koolibri.

Raamatu esitlusel tutvustab autor smuutimaailma uusi trende, paljastades tervislike ning maitsvate smuutide valmistamise saladusi ning valmistades kohapeal eksootilisi muru komponentidega jooke. Lisaks kuulutatakse esitlusel välja Apollo raamatukaupluse ning kirjastuse Koolibri korraldatud smuutiretseptide konkursi võitjad. Kahe põnevaima retsepti autorid saavad auhinnaks Eliq Maraniku pühendusega vastilmunud raamatu „101 smuutit“ ning kelle retseptid avaldatakse Eliq Maraniku Facebooki lehel The Smoothie Queen.