Maailma tipprestoranid jagunevad laias laastus kaheks ja seda selle järgi, kuidas nende menüü on üles ehitatud. On restorane, mis pakuvad oma menüüs vaid konkreetseid "komplekteineid" - igal lõunal ja õhtul on üks kate ning hind on üks kõikidele käikudele nii toidus kui ka joogis. Teine hulk restorane on sellised, kus lisaks nii öelda set-menu võimalusele on olemas ka täiesti tavaline, igast restoranist tuttav menüü. Ka maailma parimate restoranide Top10s leidub vabaks mõlemasse kategooriasse kuuluvaid einelaid.

Eelmise aasta lõpus kirjutas Eesti Ekspress, et üldsusele teadmatult on maailma ühte tippkööki juhtivale kohale pääsenud Kasakhstanis sündinud, kuid ema poolt eestlane Dmitri Mägi, kes on varasemalt töötatnud Tallinna ja Riia restoranides, kuid ka näiteks kaks aastat maailma parimas restorani Noma köögis. USAsse minnes töötas Mägi enne tänases restoranis koha sisse võtmist ka kuulsas Gramercy Tavern'is. Tegemist on kindlasti Eesti kõige kõrgelennulisema kokaga.

Eleven Madison Park (New York, Ameerika Ühendriigid)

Restoran Eleven Madisson Park on olnud tipus aastaid ning selle restorani peamiseks jõuks on see, et kadunud on näiline piir köögi ja söögisaali vahel - kõik restorani töötajad tunnevad ideaalselt toite ning kokad käivad ise tihti eineid serveerimas. Et saada maitsed veel paremaks, lõigati eelmisel aastal 14-käiguline menüü pooleks ning see on andnud häid tulemusi. Kes on olnud tähelepanelik saab aru, et paaril korral einetasid ka New Yorki kultussarja "Seks ja Linn" tegelased samas restoranis.

Peakokad: Daniel Humm
Chef de cuisine: Dmitri Mägi
Toidustiil: New Yorki stiilis modernne Euroopa gastro
Koht eelmisel aastal: 3
Õhtusöögi hind: 270-300 eurot
Mitu käiku: 10
Aadress: 11 Madison Avenue, New York 10010