Veini valmistamise eelduseks on hästi välja küpsenud viinamarjad, mis sisaldavad palju suhkruid, aga ka happeid ja mineraalaineid. Kõikide nende komponentide piisav olemasolu tagab kvaliteetse ja kompleksse veini saamise, vahendab veebileht Sommeljee.ee.

Veinide valmistamise protsess koosneb järgmistest etappidest:

  • Magusate küpsete marjade korje ja transport viinaaiast veinkotta
  • Marjakobarate varretustamine, marjade sorteerimine, purustamine ja pressimine
  • Fermentatsioon e kääritamine, mis toimub kas roostevabast terasest või betoonist mahutites, aga mõnikord ka tammetõrtes. Veinipärm „sööb“ virdes olevaid suhkruid ja toodab alkoholi ja süsihappegaasi. Mida rohkem on virdes suhkruid, seda alkohoolsemat veini on võimalik saada.
  • Laagerdamine e küpsetamine toimub samuti roostevabast terasest või betoonist mahutites, väärikamate veinide puhul, aga ka eri mõõtu tammevaatides.
  • Stabiliseerimine e selitamine ja filtreerimine. Toimub enne veini pudeldamist ja peab tagama, et vein oleks selge, puhas ja sademeta. Mõnikord filtreerimist ei teostata ja eriti punased veinid võivad seeläbi sisaldada pisut sadet.
  • Kui kõik ülaltoodud protsessid on läbitud, vein pudeldatakse, sildistatakse ja on müügikõlbulik. Mõnikord küpsetavad mõned tootjad oma väärikaid veine enne müükipaiskamist mõnda aega veel veinikeldris ka pudeldatud kujul.
Oma Maitse