"Tänapäeva inimestele on ehk üllatuseks, aga sel ajal ei olnud kombeks kohvikus alkoholi pakkuda. Peeti lugu karskest meelelahutusest ning kohvik oli täis kultuuri, salongimuusika ja ilukirjandusõhtute suminat," mäletab kunagine Kultase kohviku külastaja ja ajaloolane Jüri Kuuskemaa.

Kohvik Kultase asutaja Nikolai Kultase tütar Kristi Kultas-Ilinsky elab tänini ja on oma memuaarides meenutanud, et kohviku alumine korrus avati hommikul kell seitse.

"Meil oli niisugune teenus, mis ajaks praegused inimesed ehk naerma. Kliendid, kes tulid hommikuse rongiga pealinna asju ajama, tahtsid peale sõitu korraliku väljanägemise säilitada. Soovi korral viis meie kelner kunde ülikonna Niguliste tänava rätsepaärisse kiirpressimisele. Kui kliendil oli kohv joodud ja värsked lehed loetud, võis ta laitmatult sirge ülikonna taas selga panna," meenutab Kultas-Ilinsky.

Kultas-Ilinsky kirjeldab nii enda kui oma isa mälestuspilte Eesti sõjaeelsest elust ja kohvik Kultase rajamisest eluloolises raamatus "Kultaste saaga."

2. veebruaril kell 18 tähistatakse kohvik Wabaduses legendaarse kohviku Kultas sünnipäeva. Kell 18.30 esitab teater Varius kultuuriloolise stseeni Kultase asutajast Nikolai Kultasest. Sünnipäevaõhtu muudavad hubaseks Jüri Kuuskemaa põnevad lood kohvikute ajaloost ja kommetest. Meeleolu loovad elavad viiuli- ja klaverimeloodiad.