Eelmisel aastal esmakordselt avaldatud maailma 1000 parima restorani nimekirjas olid 2016. aasta seisuga ka neli Eesti restorani: La Liste'st leidsime Eesti parima restorani Alexander Muhust (976. koht), Noa Peakoka Saali (977. koht), restorani Horisont (981. koht) ja restorani Tchaikovsky (983. koht). Väike Eesti edestas oma nelja nimekirja pääsenud toidukohaga toona oma suurt naabrit Venemaad ning üliedukat toiduriiki Norrat. Samal pulgal oleme Soome, Uus-Meremaa ja Iisraeliga.

La Liste reastab paremusjärjestusse maailma 1000 restorani ning teeb seda äärmiselt uuenduslikul meetodil: kasutades puhtakujulist matemaatilist algoritmi.

Nimelt lõi Prantsuse-Ameerika süsteemiarhitekt Antoine Ribaut algoritmi, millele pandi Dante järgi nimeks Ciacco ning mis võttis 2017. aasta nimekirja arvutuste ja hinnangute aluseks umbes 400 (200 eelmisel aastal) erinevat restoranigiidi 135 (92 riiki eelmisel aastal) riigist, nende hulgas ka Micheline ja Zagat ning lisas valikusse ka uue meedia keskkondade nagu TripAdvisor ja OpenTable avamused. Kogu La Liste koostamine läks maksma ligikaudu 300 000 eurot, mis aga tuli kokku umbes tosinalt erainvestorilt, kellede hulka kuulusi ka Nestlé ja Moët Hennessy.

Kuna eelmisel aastal olid Eesti restoranid nimekirja üsna lõpus võib arvata, et lisandunud riigid ja peaaegu kahekordistunud giidide arv valikus jätsid meie restoranid sellel aastal nimekirja ukse taha. Siit tähelepanek: meie restoranid on ikkagi maailmatasemel ja pidevalt end parandavad, peame aga jõudma selle teadmisega aina enamatesse meediakanlitesse, blogidesse ja giididesse. See tagab ka tänases maailmas koha tipprestoranide nimekirjades.

Tervet La Liste 2017 nimekirja 1000 maailma parima restoraniga vaata SIIT!