3 dl Veski Mati kartulihelvestest valmistatud kartulipüreed
0,5 dl õli
1 dl riivitud juustu
1 tl soola
1 tl kuivatatud tüümiani
1 dl Veski Mati kaerakliisid
1 dl Veski Mati täisterarukkijahu

Kuumuta ahi 250 kraadini. Valmista kartulihelvestest ja veest kartulipüree. Sega omavahel kartulipüree, õli, riivjuust, sool, tüümian, kaerakliid ja rukkijahu. Sega tainas ühtlaseks. Vormi tainas jahusel laual piklikuks tükiks. Lõika 2 cm paksused viilud. Vajuta kahvliga pätsile peale muster ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 15 minutit. Serveeri soojalt.

* * *

Pähkli-juuretisesepik

Jahusegu:

500 g Veski Mati täisterarukkijahu
500 g Veski Mati nisujahu

Starter:

40 g jahusegu
40 g toasooja vett

Juuretis:

0,5 sl starterit
100 g toasooja vett
100 g jahusegu

Juuretisesai:

100 g juuretist
350 g toasooja vett
450 g Veski Mati „Eriti head nisujahu”
50 g Veski Mati täisteranisujahu
150 g röstitud ja kooritud sarapuupähkleid
15 g meresoola
25 g sooja vett

Kaussidesse sõelumiseks:

25 g Veski Mati riisijahu
25 g Veski Mati täisteranisujahu

Sega suures kausis jahud. Starteri valmistamiseks vali üks kindel kellaaeg, mis tundub kõige sobivam ühenädalase tegevuse alustamiseks. Minu jaoks on selleks kellaajaks hommikul kl 9.

  1. Pane klaaspurki 40 g toasooja vett ja 40 g jahusegu. Sega ühtlaselt läbi, kata rätiku või kaanega ja jäta toatemperatuurile seisma järgmise hommikuni.
  2. Kaalu teise purki 40 g toasooja vett, 40 g jahusegu ja 40 g ööpäev purgis seisnud starterit. Sega läbi, kata rätiku või kaanega ja jäta toatemperatuurile seisma järgmise hommikuni. Ülejäänud starter (esimese päeva oma) viska ära. Tee nii iga päev samal ajal viis päeva järjest, kuni starteri lõhn muutub järjest hapumaks. Pärast iga toitmist on näha päeva jooksul, kuidas see kergelt kerkib ja mullitab, järelikult elu käib. Kuuenda päeva hommikul toida starterit tavapärasel moel. Samal päeval kl 18 toida samamoodi teist korda. Seitsmendal päeval toida hommikul kl 9, kl 16 ja kl 22.
  3. Võta viimase toitmise allesjäänud starterist (selle, mille kavatsesid just ära visata) 0,5 sl starterit ja sega 100 g toasooja vee ning 100 g jahuseguga. Kata rätikuga ja jäta toatemperatuurile 12 tunniks seisma. Et kontrollida järgmisel hommikul selle valmisolekut, vala väikesesse kaussi vesi ja tõsta sinna sisse 1 sl juuretist, kui see jääb kenasti veepinnale ulpima, on see valmis. Kui vajub aga põhja, lase veel paar tundi seista ja testi uuesti samal moel selle valmisolekut.
  4. Sega käega suures kausis 100 g juuretist ja 350 g toasooja vett. Lisa 450 g nisujahu ja 50 g täisteranisujahu ja sega käega ühtlaseks. Kata rätikuga ja lase toatemperatuuril seista 25–40 minutit.
  5. Lisa 15 g meresoola ja 25 g toasooja vett ning sega käega tainast alt üles tõstes, kuni sool ja vesi ja korralikult ülejäänud tainaga segunenud. Lõpuks lisa terved sarapuupähklid. Kata kauss rätikuga ja lase toatemperatuuril seista 30 minutit.
  6. Tõsta tainast märja käega alt üles liigutades 4 korda samal ajal kaussi pöörates ja kata rätikuga. Tee nii veel iga poole tunni tagant (kokku kulub selleks aega 2,5 tundi).
  7. Vala kerkinud tainas lauale ja sõelu peale kiht nisujahu. Keera hoogsa liigutusega tainakaabitsa abil teistpidi. Võta ühest tainaservast kinni ja tõsta teise peale. Tõsta nii veel tainast igast servast keskele kokku, nagu vormiks pakikest. Sõelu peale jahu ja kata rätikuga.
  8. Lase pool tundi laual seista. Sõelu veel peale pisut jahu ja keera tainas uuesti teistpidi. Võta taina servast kinni ja seda venitades tõsta taina keskele. Tee nii veel igast küljest.
  9. Tainakaabitsa ja käe abil hakka tainast keerutama ringikujuliste liigutustega ümmarguseks palliks, seda kergelt laual venitades, et pealispind jääks hästi sile. Vooderda tainakergitamiskorvid või kauss köögirätikuga ja sõelu sinna sisse riisijahu- täisterajahu segu.
  10. Tõsta päts sile pool all kerkekorvi või rätikuga vooderdatud kaussi, raputa peale riisijahu-täisteranisujahu segu, kata rätikuga või pane kilekotti ja tõsta tainas kerkima külmkappi 12–20 tunniks. Hea, kui külmkapi temperatuur oleks vahemikus 6–10 kraadi.

Lase sel pool tundi kuni tund enne ahjupanekut toatemperatuuril kerkida.

Pane ahju graniidist kiviplaat või ahjuplaat. Kuumuta ahi 250 kraadini. Kui ahjul on auruprogramm, pane see peale. Selle puudumisel pane ahju põhja kauss veega ja pritsi enne saia ahjupanekut ahju põhja ja seinu veepritsiga, mis tagab krõbeda kooriku.

Kummuta sai kuumale kivi- või ahjuplaadile. Tõmba hästi terava noa või žiletiga peale sälgud.

Pane sai ahju ja alanda kuumus 230 kraadi peale. Küpseta 40 minutit. Kui koputad vastu saia põhja, kuuled tühja kõminat, see näitab, et sai on valmis.

* * *

Röstsibula-juustukarask

50 g kohupiima
2,5 dl hapupiima
1 muna
0,5 tl soola
1 tl vedelat mett
50 g võid
1 sibul
2,5 dl Veski Mati odrajahu
1 dl Veski Mati täisteranisujahu
1 tl köömneid
100 g riivitud tugevamaitselist juustu
0,5 tl soodat

Pealt pintseldamiseks:

25 g võid

Sega omavahel kohupiim, hapupiim, muna, sool ja vedel mesi.

Sulata väikesel pannil või ja prae peeneks hakitud sibulat, kuni see muutub kuldseks. Lisa ülejäänud segule. Sega juurde odrajahu, täisteranisujahu, köömned, riivitud juust ja sooda. Vala segu küpsetuspaberiga vooderdatud 25 x 35 cm vormi ja küpseta 180-kraadises ahjus 35 minutit. Pintselda kuum karask pealt sulatatud võiga.

* * *

Seemne krõbeleib

0,5 dl musti seesamiseemneid
0,5 dl seesamiseemneid
1 dl päevalilleseemneid
2 dl Veski Mati maisijahu
0,5 dl viinamarjaseemneõli
2,5 dl keevat vett
1 tl soola

Sega kõik kuivad ained omavahel. Lisa õli ja sool. Kalla peale keev vesi ja sega ühtlaseks. Määri segu kahele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 150-kraadises ahjus 35 minutit, murra väiksemateks tükkideks ning seejärel 200-kraadises ahjus 10 minutit.

* * *

Gluteenivaba sibulapirukas

Põhi:

80 g Veski Mati maisijahu
120 g Veski Mati riisijahu
0,5 tl soola
0,5 tl küpsetuspulbrit
100 g võid
80 g hapukoort
1 muna

Täidis:

100 g võid
800 g sibulaid
4 küüslauguküünt
2 tl fariinsuhkrut
2 tl kuivatatud tüümiani
soola ja musta pipart

Sulata potis või. Lisa viilutatud sibulad, hakitud küüslauk, fariinsuhkur ja tüümian. Hauta tasasel tulel aeg-ajalt segades 45 minutit, kuni sibulad on kuldsed, aga mitte pruunistunud. Maitsesta soola ja musta pipraga.

Taina valmistamiseks sega kausis jahud, sool ja küpsetuspulber. Lisa muna, tükeldatud külm või ja hapukoor. Sega kiirelt ühtlaseks tainaks. Määri lusikaga väikesed kettad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Eelküpseta põhju 200-kraadises ahjus 15 minutit. Kata sibulaseguga. Küpseta veel 10 minutit.