Põhilised nipid jäätee valmistamiseks:

  • Teed valmistades kasuta värsket vett, sest veekvaliteet mõjutab jäätee maitset.
  • Kasuta rohkem teelehti kui tavaliselt. Jää lahjendab tee maitset.
  • Lase teel kauem tõmmata. Oluline on kasutada vett, millel on lastud keema tõusta ning siis õige temperatuurini maha jahtuda, et teelehed ei kõrbeks ja jäätee maitset mõrudaks ei muudaks.
  • Kasuta kvaliteetseid teelehti.
  • Enne tee jääle valamist lase sel jahtuda, kuni see saavutab toatemperatuuri.
  • Kui armastad magusat, siis lisa teele mett või siirupit.
  • Tee võib ka jääkuubikualusesse valada ja lasta sel külmuda. Selliseid teekuubikuid võib vajadusel jääteesse lisada.
  • Laimi- või sidruniviil annab jääteele huvitava maitse.
* * *

Krüsanteemi jäätee

Traditsioonilise Hiina meditsiini praktiseerijad usuvad, et ka tavaline krüsanteemitee on väga jahutav. Seda soovitatakse juua gripi ja palaviku korral. Teed võib serveerida jääkuubikutega, mille sisse on pandud krüsanteemiõisi, see annab joogile kauni välimuse.

Koostisained:

  • 1 liiter värsket vett
  • 10 g puhast krüsanteemiteed
  • mett
  • jääkuubikuid

Keeda vesi ja lase sel seejärel 90 kraadini jahtuda. Pane kannu kuivatatud krüsanteemiõied ja vala peale soe vesi. Lase tõmmata umbes 5-10 minutit, seejärel lase vedelikul toatemperatuurini jahtuda. Kui tee on maha jahtunud, vala see jääkuubikutega täidetud klaasi. Enne serveerimist võid jääteed meega maitsestada.

* * *

Oolongi jäätee

Hiinas arvatakse, et oolong on tee, mis on kasulik mitmete tõbede korral ja võib aidata ka kaalu langetada.

Koostisained:

  • 1 liiter värsket vett
  • 10 g oolongi teed
  • jääkuubikuid
  • laimi- või sidruni viilud

Valmistusprotsess on praktiliselt sama nagu krüsanteemi jäätee puhul, kuid keedetud veel tuleks lasta jahtuda 95 kraadini, mitte 90 kraadini. Serveerimisel lisada teele sidruni- või laimiviile.

* * *

Sidruni ja rohelise tee jäätee

Roheline tee on viimaste uuringute järgi tervisele väga kasulik, aidates meid kaitsta näiteks südamehaiguste eest.

Koostisained:

  • 500 ml värsket vett
  • 15 g rohelist teed
  • 1 värske sidruni mahl
  • 1 sidruni koor
  • 50 g suhkrut

Keeda vesi ja lase sel seejärel jahtuda 80-70 kraadini. Pane teelehed kannu ja vala peale soe vesi. Lisa suhkur ja sidrunimahl. Lase tõmmata umbes viis minutit, seejärel kalla vedelik jääkuubikualusesse. Lase teel toatemperatuurini jahtuda ja pane alus seejärel sügavkülmikusse. 30 minuti pärast võta see külmast välja ja purusta kuubikud toidukombainis või kokteilimasinas. Serveerimisel lisa igasse klaasi peenike sidrunikoore riba.