TOP3


Gratavinum „GV5” 2007, 14,5%

Aroom: Küpsed kaugelearenenud aroomid mõjuvad kaunilt ja võimsalt: marjane, animaalne ja ürdine bukett toob esile üleküpsenud arooniad, ploomid, mustad kirsid ja isutava valiku metsamarju, jättes ruumi vanilli, heina ja mineraalse tolmu tarvis. Nüanssideks tahma, võidunud nahka.

Maitse: Harmoniline, särtsaka happe ja rammusa puuviljatasakaaluga tanniinne vein, mis lausa karjub tummise prae järele. Maitses on sõstraid, musti ploome ja ohtralt metsamarju. Maasikaselt magus väga pikk järelmaitse tundub suitsuselt nõgine, nahkne ning vihjab napilt ka tumedale sojakastmele. (vinosfair.ee)



Torres „Salmos” 2012, 14,5%

A: Meelde jäävad suitsused mustad ploomid, põldmarjad, mustad kirsid ja leheke basiilikut. Mõnevõrra animaalne, täidlane ja tihe aroom on piprane ja magusalt tammevanilline. See on üks soe ja arusaadav, väga hea käekirjaga vein.

M: Tugev ja struktuurne, aeglaselt avanev maitse võlub tumeda marjasuse, kakao ja vaniljekreemiga. Hape ja tanniinid jäävad kuni lõpuni tasakaalu ning on teineteist pigem täiendavad kui summutavad, järelmaitse õhetab ja on alkohoolselt piprane. Rahvalik, rammusalt liköörne lõkkevein jahedaks suveõhtuks. (dunker.ee)




De Muller Garnacha, Merlot, Syrah Crianza 2013, 14,5%

A: Üledoos jahvatatud musta pipart, mille taustale laotuvad nii puidulaastude kerge vaniljesus kui mustad üleküsenud metsamarjad, ploomid ja sigaritubakas. Nauditav, elegantne ja kerge eukalüptiõhetusega, tagasioidlikult alusmetsane.

M: Vürtsisus kandub maitsessegi, mustale piprale lisandub nelkpipar, muskaatpähkel, kardemon ja must suitsune Lapsang-tee, marjasuse määravad sõstrad, lagritsas veeratatud magusad mustad ploomid ja kirsid. Järelmaitse näib otsatu ning mänglev, alkohol jääb peitu. Grilliõhtu staar. (wines.ee)


ÜLEJÄÄNUD



Casa Gran del Siurana GR – 174, 2014, 14,5%

A: Maguspehme moosine, kuid mahlakas marjabukett maasikatest, kirssidest ja põldmarjadest liitub ürtide, luuviljakivide ja rammusa šokolaadiga. Intensiivne, noore veini särtsakalt kütkestav aroom.

M: Mõnusalt ümar ja mahlane, kergelt joodav, alles noor, kuid kaugeltki mitte igav vein. Erk marjane hape ja siidisena mõjuvad tanniinid püsivad tasakaalus, punasesõstra mõrkjapoolne maitsetelg muutub järelmaitses rohuseks ja maasikamagusaks.

mediato.ee



„Prior” Scala Dei 2013, 15%

A: Liköörselt alkohoolset buketti toonivad jõhvikakeedis, vanill, punased ja mustad kirsid, kuivatatud ploomid ja ürdid ning sigarikarbi hõrgud lõhnad. Veini avanedes lisandub animaalsust ning pehmeid keldrilisi detaile.

M: Ühtlane, alkoholist tulitav ja piprane, samas pehme ja mitmekülgne vein. Põlenud magus maasikakeedis, mustikad, pohlad ja peotäis ürte tulevad tuttavad ette juba aroomist, järelmaitses lisanduvad intensiivsed kakao ja puiduvanill. Efektne ja mõjus, kuid vajab lõpuni küpsemiseks veel aastaid. Tugev, tanniinne.

prike.ee


Bluegray Garnacha, Mazuelo, Cabernet Sauvignon 2013, 15%

A: MItmekesine ja muutliku meelega aroomibukett nahast, vürtsidest, salveist, punastest sõstardest, kirssidest, mustadest ploomidest ja vanillist. Kohati tunneb kohvi, kohati suitsust tahma, likööri ja moosikeedu nüansse. Emotsioonid on jõulised ja piprased.

M: Ülipika kirsikaramellise järelmaitsega ning suurepärases tasakaalus mõrkjamarjane segu, millest leiab rühikat maasika-kirsi marjahapet kõrvu kakao pehme, jahuse tanniiniga ja suhkruste vürtsidega. Noobel, liköörne, külluslik, erinevaid maitsenüansse lainetena esitlev vein.

MVEesti.ee



De Muller „Les Pusses” Merlot, Syrah 2012, 14%

A: Värskete maasikate, vaarikatarretise ja ploomikoogi soojust ja mahlasust ilumestavad mustad ploomid, suitsune pigi ja värskelt jahvatatud musta pipra tolm. Õrn vanilljekaun pehmelt läbi selle kõige.

M: Jõuline, vaniljeselt ja marjamagusalt algav vein sirgub happeliseks ning maitseb lõpuks grillitud puidu ja kärsanud kummi nüanssidega ning pipraselt vürtsine. Bukett areneb kiirelt, põnevalt ja on äkilise loomuga, esitledes keskmaitses arooniaid, pohli ning mõrkjat apelsinikoort. MItte ükski asi selles joogis ei hoia end vaos.

wines.ee


Gratavinum „2𝝿r” Organic 2009, 15%

A: Intrigeeriv ja põnev toore liha animaalsus areneb kiiresti dekadentlikult laudaseks. Lisandub musti marju, kakaod, musta šokolaadi ja vana portfellinahka, taustaks õrn suitsuloor. Kõik, mis ökoveinile iseloomulik, on siin sees.

M: Nahkne ja mõnusalt antiikse, kergelt võidunud karakteriga tugeva parkhappega vein. Maitses on nii musti arooniamarju kui hobusetalli üheskoos Aasia vürtside, koriandri, garam masala, magusa sojakastme ja musta šokolaadiga. Järelmaitse on pikk, tanniinne ning suitsune, astraalselt kerge mündiga.

vinosfair.ee


Nassos Garnacha 2012, 15%

A: Suitsusloori ja mineraalse kivisuse vahele jääb pikk animaalne ja põnev bukett: vana mööbli puit ja samblase alusmetsa niiske seenesus põimuvad aroonia, mustade metsamarjade ja tumedate kirssidega, sekka tilk liköörset tõrva.

M: Osavalt tasakaalustatud mahlane vein, kuhu annavad põnevust tubaka, pigi ja tammetanniinide puidune joon segi mustašokolaadi, kohvi, kakaoubade ja mustade põlenmiseni küpsete mustade marjade poolkärsanud nüansid. Veini lõpp on pikk, piprane ja loorberiga pärjatud.

manipenny.ee



Gratavinum „Silvestris” Organic sin sulfitos 2013, 14,5%

A: Kohvilikööri peensus seguneb kakaokremi ja tumedatest marjadest keedetud moosiga, magusad tõrvased ja võised aroomid arenevad musta leiva hapuks, veidi pärmiseks paletiks, tajutavad on martsipan ja kuivatatud ploomid.

M: Nooruslikult nurgeline, robustsevõitu ja väga pargine keskmaitse rahuneb lõpus: magus, tahmane ja šokolaadine järelmaitse sisaldab särtsakat balsamicot ja metsmarjamoosi.

vinosfair.ee


Casa Gran del Siurana „Cruor”, 2011, 15%

A: Esmalt üsna alkohoolse jumega ülimarjane vein, kuid avanedes muutub magusaks ja marjaseks (vaarikad, kirsid) ning annab aimu alusmetsa mõrkjatest salapärastest tumelõhnadest.

M: Amaronelikult magus ja mõrkjas, alkoholist tulitav vürsikas vein. Marjasus kipub tugevatele tanniinidele alla vanduma, kuid võimas hape lubab veinile põnevat tulevikku pärast mõnda aastat veinikeldris. Šokolaadine järelmaitse tuleb ja jääb kestev ning tihe, lopsakas ja kaunistatud tumedate üleküpsenud marjadega.

mediato.ee


De Muller „Lo Cabalo” Reserva 2011, 14,5%

A: Tumedad vaarikad, arooniad, põldmarjad ja lillaõielised lilled magusa marjamoosi karamellisel foonil. Veini serv lõhnab pipraselt ja ürdiselt, kõik kokkku tundub mahlane, magushapu ja lopskalt lilleline.

M: Esimeses lonksus massiivne marjasus areneb pokaalis ürdiseks, vihjates loorberile, eukalüptile, tüümianile, rohelisele paprikale ja mustale piprale. Mustad magusad ploomid segunevad jõhvikate vitaalse happega, ning tasakaalustavad tugeva ja tutava tammetanniini. Järelmaitse on tolmuselt mineraalne ja soojalt kakao-piimašokolaadine.

wines.ee

„Cartoixa” Scala Dei Garnatxa Caranyen 2010, 15%

A: Nii küpsete punaste ja mustade marjade kui kõrbenud maasikakompoti, kohvi ja rosinate kergelt madeiramõrk aroom. Liköörsed jooned segunevad märja kivi ning puidutolmu vaniljesusega. Väga intensiivne, väga koorekaramelline.

M: Jõuliste tanniinidega, vürtsliköörne ja intrigeerivalt mõrkjasmagus, põlenud nüanssidega toiduvein, mille keskmaitsest leiab nahka, musti ploome, kohvi ja koorekommi. Järelmaitse saab pikitud pigiga ja alkoholipipar õhkab piparmündiselt.

prike.ee


Scala Dei Garnatxa 2015, 14,5%

A: Magus ja moosine, vaarikate ja punaste sõstarde reibas ja noor, kisselliselt sile ja kreemine aroom areneb kirsiseks ja punaste lilledega ehituks. Mahlane ja reibas kergus koso pisikeste apteegiste nüanssidega.

M: Lihtne, otsekohene, ülimarjane ja erksa, suud vett jooksma paneva happega palava ilma vein. Siidiste tanniinide vahukommisesse mahedusse upuvad kirsid, mõrkjad tumedad marjad ning lõppmaitse on magus ja maasikakompotine.

prike.ee