Expert kaupluste turundusjuht Joonas Kulli tõdes, et üle-Eestilise ostustatistika järgi võib näha eestlaste suurenenud huvi kvaliteetse ja mugava kohvivalmistamise vastu. Tehnikakaupluse andmetel on kohvimasinate müük võrreldes mullusega kasvanud enam kui 15% ning seda eelkõige kallima hinnaklassi täisautomaatsete espressomasinate lõikes.

“Kohvimasinate müügist moodustavad täisautomaatsed espressomasinad tervenisti 72%,” kirjeldas Kulli.

Kui lihtsamaid kapselkohvimasinaid on võimalik soetada vähem kui 100 euro eest, siis täisautomaatsete espressomasinate hinnad võivad sõltuvalt tehnilistest tingimustest jääda paarisaja kuni tuhande euro ringi.

Aasta jooksul ostetakse enim 300-400 eurot maksvaid masinaid, kusjuures keskmine ostuhind on tõusnud ligikaudu 100 eurot.

“Tarbijad oskavad üha enam kvaliteetset kohvi hinnata ning on oma ostuotsuste tegemisel teadlikumad. Korralik espressomasin suudab täita terve pere soovid, võimaldades lisaks klassikalisele mustale kohvile valmistada kodustes tingimustes kvaliteetset espressot, caffe lattet või cappuccinot,” lisas Kulli.

Kuigi erinevate kohvimasinatootjate lõikes on konkurents tihe, siis silmmärgatavat turuliidrit ostustatistikast ei ilmne. “Eestlased on kvaliteedi hindajad, soetades järjest enam kõrgema klassi kodutehnikat, mis on täisautomaatne ja lihtne kasutada,” tõi Kulli esile, ilmestades, et võrreldes mullusega on premium-klassi kohvimasinaid viimasel aastal rohkem soetatud Tallinnas ja Pärnus.

“Kuldreegel on see, et mida rohkem masin maksab, seda rohkem mugavust ta pakub,” kirjeldas turundusjuht.

Kuid, mille järgi siiski valida omale õige kohvimasin. Selleks on viis lihtsat reeglit:

  • Hinda, milline on kohvijoojate arv – mida rohkem korraga tarbijaid, seda olulisem on, et masin suudaks valmistada kohvi kiirelt ning täita korraga mitu kohvitassi.
  • Arvesta maitse-eelistustega – espressomasinat valides tasub osta selline, mis suudab valmistada erinevaid piimaga kohvijooke – premium-klassi masinad valmistavad enam kui kümmet erinevat kohvijooki alates kangest espressost kuni erineva kangusega piimakohvideni välja.
  • Espressomasina valimisel pööra tähelepanu, milline piimasüsteem masinal on – kas piimamahuti on integreeritud masinasse, on ühendatud piimavoolikuga või tuleb piima käsitsi vahustada.
  • Aromaatse kohvi valmistamine eeldab kvaliteetseid kohviube ning värsket puhast vett, kuid maitset mõjutab ka kohvimasina hooldamine. Paljudel täisautomaatsetel kohvimasinatel on intelligentsed puhastusprogrammid ning filtrisüsteemid ehk masinad puhastavad end ise.
  • Lase koolitatud spetsialistil endale kohvimasinate võimalusi tutvustada – moodsad kohvimasinad on kasutajasõbralikud, kuid võivad funktsionaalsuselt erineda. Oluline on võimalus valida endale sobivaim kohvikangus ja kogus.