Aga kui Sa oled musta kohvi armastaja või sulle meeldib oma tassikese kohviga „mängida“, siis vana hea kohviveski on just Sinule. Õigupoolest – kohviveski uuel kujul.

Miks kohviveski?

Esiteks. Ubadest saad sa alati parema tassikese kui eeljahvatatud kohvist! Sest jahvatamisel väljuvad purustatud kohviubadest aroomid. Ise jahvatades ja kiiresti kohvi valmistades saad Sa suunata need aroomid maksimaalselt oma tassi. Eeljahvatatud kohvipaki aga avad värskena vaid esimesel korral ja edaspidi on ta aroomide- ja maitsekaod üha suuremad. Aga - mida rohkem aroome, seda rohkem maitseid!

Teiseks. Kohvi õige ja ühtlane jahvatusaste on kõige alus! Isegi kui plaanid osta endale täisautomaatset masinat, siis soovitame Sul suurima tähelepanu pöörata espressomasina jahvatile, mitte värvilisele ekraanile või jookide koguse võimalustele. Odavamatel masinatel on reeglina sees ka odavam veski, mis ei jahvata kohvi väga ühtlaselt, odavam veski kulub kiiresti, teeb kohvi liiga kuumaks jne. Kõige tähtsam kogu protsessi jooksul on, et kohv saaks ühtlaselt jahvatatud! Muud espressomasina lisafunktsioonid on juba boonuseks.

Kolmandaks on oluline teada, et iga valmistusmeetod nõuab oma jahvatust. Kui teed kohvi presskannuga, on Sul vaja jämedat jahvatust, kui espressot, siis peenikest. Miks? Sellepärast, et peenemad ja jämedamad kohviosakesed tahavad erinevat kokkupuuteaega veega. Peenemad osakesed hakkavad kiiremini andma kohvi ebameeldivaid mõru-kibedaid lisamaitseid, jämedamad osakesed vajavad aga pikemat kokkupuuteaega, et kõik maitsed kenasti välja tuleks. Kui presskannu jaoks pole jahvatus ühtlaselt jäme ja sinna on sattunud peenemaid osakesi, võib pehme maitsega presskannukohv saada ühtäkki kibeda kõrvalmaitse.

Mäletate ammustest aegadest jäänud kohviveskeid, mis töötavad ühe teraga… neid masinaid, millega ka kodus tuhksuhkrut tehti? Või pähkleid jahvatati? No ühesõnaga – mida iganes purustada vaja oli. Nimetatud vanade veskite häda on selles, et neil ei saa kontrollida jahvatusastet – masin teeb kõiki jahvatusi sama mõõduga. Ja nii ei saa Sa oma kohvist parimat võimalikku maitset kätte. „Vana kooli“ veskid on soodsad, aga ühtlast jahvatusastet sellega saavutada pole kahjuks võimalik.

Tänapäevasel heal veskil on paar terasid, mis purustavad uba nii ülevalt kui ka alt. Sellist tüüpi veskitel on võimalik reguleerida ülemise ja alumise tera vahet, mis annabki võimaluse jahvatada kohvi erineva jahvatusastmega.

Kvaliteetsemate koduste kohviveskite hinnad algavad ca 150 eurost. Sealjuures tasub pidada silmas, et ei tasu alati valida just tuntuimate elektroonikabrändide vahel, vaid pigem kaubamärk, mille fookuses on hea kohv ja selle valmistamine. Sellistel kaubamärkidel on teemateadlikkus suurem, osatakse nii näha kui realiseerida nüansse, mida mis-tahes-kodumasinate-tootjad ei väärtusta.

Kui oled suur-suur kohvisõber, siis ühel uue-aja-kohviveskil oleks Sulle palju pakkuda. Kui oled rohkete jahvatiga katsetamiste järel leidnud oma ja parima ja sobiva kohvisordi ning valmistusviisi, võid üllatuda, kui hea masina endale soetanud oled.

Sõprade hulgas oled siis jälle oma kohvihulluses (s.t. kohviteadlikkuses) pika sammu edasi astunud, aga – seda nad Sinult ju ootavadki. Nad on harjunud saama Sinu juures alati parimat kohvi. Sinust endast rääkimata.