Miks hommikusöök vahele jätta pole hea mõte

Kuigi minu kodus on alati rõhutatud, et oluline on süüa korralikult ja rõhku on pandud ka sellele, et puu- ja juurviljadel oleks köögis oma koht, siis paraku pole ma terve elu igapäevaselt korralikult hommikuti söönud. Paar aastat tagasi hakkasin tundma toitu süües ja mitte süües imelikku valu. Selgus, et tegu on kõrvetistega, mis tavaliselt vaevab ebatervislikult toitujaid või pensionäre. Kuna minu toidulaual on palju värsket ja toitun pigem tervislikult, siis selgus, et kõrvetiste üheks põhjustajaks on just hommikusöögi pidev puudumine.

Olen tundud pea terve oma elu, et hommikuti ei ole mul energiat. Mõte ei liigu mitte mingis suunas, söögiisu puudub ja ei osanud leida kogu olukorrale lahendust. Kui hommikusöök pidevalt vahele jääb, harjud pearingluse, uimasuse ja veidi ärritunud olekuga esimestel tundidel.. Kuni ühel päeval tundsin, et see rikub minu elukvaliteeti ja midagi peab muutuma!

Otsustasin muuta oma mõtlemist päeva algusest ja lisasin oma hommikusöögi menüüsse smuutid.

Kuidas smuutid minu hommiku täisväärtuslikuks muutsid?

Avastasin tee smuutide juurde ja olen nüüdseks neid joonud igapäevaselt koos supertoitudega regulaarselt 6 kuud. Mulle meeldib see mõte, et annan juba päeva alguses oma kehale vajaliku koguse päris vitamiine, mitte ei osta sombusel hooajal endale apteegist erinevaid purgikesi, kuhu on peale kirjutatud C-vitamiin vms. Samuti olen veendunud, et tahkena ei suudaks ma kõiki marju ja puuvilju päeva esimestel tundidel sisse vohmida, kuid kreemine smuuti teeb selle tarbimise eriti maitsvaks ja lihtsaks.

Peamiselt kasutan hommikuti lisaks banaanile ja marjadele oma smuutides Balance või Energy supertoidusegu ning kogu hommikueine tegemiseks kulub kõigest 2 minutit! Olin varem kuulnud, et supertoidud sisaldavad suurt toiteväärtust. Seega otsustasin need oma menüüsse võtta ja see on sõnuseletamatu, milline energialaeng mind mõnel päeval valdab. Balance supertoidusegus on näiteks kodumaised supermarjad ja chia seemned, mis on tuntud oma antidepressiivse toime tõttu, tõstes tuju ja üldist heaolutunnet.

Hommikukohv või tervislik smuuti?

Hommikukohv lõhnab hästi ja paitab meeli, aga kas sa usud, et võid selle energialaengu saada mujalt? Näiteks guaraana seemneid sisaldava Energy supertoidusegu üks supilusikatäis võrdub kofeiinisisalduselt 3 tassi kohviga. Olen omal nahal tundud, et see aitab füüsilise väsimuse vastu ja parandab keskendumis- ja analüüsivõimet, mida mul on vaja oma tööd tehes igapäevaselt kasutada.

See on justkui selline legaalne doping minu toidulaual, mis on mõjunud superhästi minu enesetundele ja tervisele.

Kuna hommikuti on iga minut oluline, siis on esmalt hea smuuti valmistamisega nii-öelda kindla peale minna. Soovitan alustada sellest, et muuta smuuti esmalt vahepalaks või katsetada maitseid näiteks õhtul. Nii selgitad välja, milline maitsekooslus sulle meeldib ja sinu päeva käima tõmbab. Siis kulub sul valmistamisele hommikul kõigest 2 minutit või kui õhtul valmis teed, püsib smuuti külmas head 48h!

Üks minu lemmikuid smuutiretsepte, mis mõjub hommikul tõelise ergutajana:

  • 1 kiivi
  • 1 banaan
  • 1 peotäis külmutatud vaarikaid
  • 1 peotäis mustsõstraid
  • 1 klaas vett

Mõtlen nii mõnigi päev, et smuutid päästsid minu hommiku

See on justkui selline legaalne doping minu toidulaual, mis on mõjunud superhästi minu enesetundele ja tervisele. Näonahk on paranenud ja kõrvetised ei riku igapäevaselt minu elukvaliteeti. Samuti on muutunud paljud pimedad ja sombused hommikud meie kliimas minu jaoks veidigi erksamaks. Julgen öelda, et tänu smuutidele sain oma hommikusöögi ‘’murele’’ lahenduse. Kuid tasub meeles pidada, et paljud muutused ei juhtu üleöö, vaid regulaarne tarbimine on siinkohal kogu loo võti.

Kuna hommikusöögiga anname stardi kogu päevale, siis olen aru saanud, kui oluline osa on see kogu päevast. Kui tunned end siin loos veidigi ära, siis lisa smuutid oma menüüsse ja hakka tasahaaval jälgima, millised imed sinu enesetundega toimuvad.

Ma ausalt vaimustun neist iga päev!