Kuidas valmistada tass sooja jooki nii, nagu teevad seda meie idanaabrid?

1. Mine metsa. Tõeliselt teest lugupidav venelane ei lähe poelettide vahele masstoodangut uudistama. Ta läheb looduse keskele ja korjab vajalikud taimed ise, et kuuma joogi jaoks seda kokku panna. Ideaalses segus on värskelt korjatud ravimtaimed nagu näiteks ahtalehine põdrakanep ja mustsõstralehed. Kui oled julge, võid lisada sinna eksperimendi korras ka mõned porgandilehed.

Teesegu tarbeks taimede korjamine on kasulik ka sulle endale. Näiteks põdrakanep ennetab vähki. Mitmeid teisi ravimtaimi kasutatakse aga paljude teiste hädade leevendamiseks ja ennetamiseks. Teisisõnu on venelaste teepidu vägagi kasulik tervisele.

2. Kuivata ravimtaimed ära. Et teesegust tuleks imemaitsev jook, on vaja lehed enne ära kuivatada, sest siis kaob neist niiskus. Seetõttu muutub ka maitse kõige tugevamaks ja teesegu peab üpriski kaua aega vastu.

Kuidas ravimtaimi kuivatada? Pane need ahju ja lase neil madalal temperatuuril ahjus mõni tund olla. Samas võid need jätta ka lihtsalt kapile kuivama. Oluline on, et toas poleks niiske, sest muidu ei saa taimed korralikult ära kuivada.

3. Serveeri teed peenetundeliselt. Kui kutsud sõbrad külla, siis ära paku neile teed lihtsalt mingisugusest teekannust. Soeta uhke ja rohkete kaunistustega samovar, milles püsib tee soojana, millest on teed mugav valada ning mis näeb laual imeilus välja. Samovari juurde võiksid käia ka teeklaasid, mis on asetatud metallist teeklaasi hoidjasse. Ka teeklaasi hoidja võiks olla kaunistatud ja näiteks graveeringutega.

Loomulikult ei joo aga kõik venelased kogu aeg niimoodi teed. Paljud keedavad vett ja kasutavad tee joomiseks lihtsalt ühte kena tassi. Uhke samovar ja teeklaasid on pigem mõneks pidulikumaks sündmuseks, kui on oodata näiteks külalisi.

4. Mõtle snäkkidele. Kui plaanis on pakkuda külalistele maitsvat teed, siis kindlasti käivad sina juurde snäkid. Kui tüüpilisemad snäkid on präänikud, šokolaadikommikesed või pisikesed küpsised. Lisaks võiksid tee juurde serveerida sidrunit, mett, moosi ja marmelaadi, mida saavad külalised soovi korral joogi sisse lisada.

Olenemata eelistustest võiksid kindlasti tee kõrvale midagi pakkuda. Kui tunned, et on viitsimist, võid rohkem pingutada ja valmistada tee kõrvale erilisemaid snäkke.

5. Natuke klatši käib asja juurde. Juba 17. sajandist saati on teekultuuri juurde käinud ka pisut klatši. Näiteks nõukogude ajal toimusid kõige elavamad vestlused köögilaua taga. Svetlana Aleksijevitš kirjutab oma raamatus "Pruugitud aeg", et ainuke koht, kus inimesed tundsid end kõige vabamini, oligi köögilaua taga, teetass käes. Seal julgeti kiruda ka riigivõimu.

Mis võiks olla kokkuvõttes parem viis kellegi tundmaõppimiseks, kui istuda meeldivalt hämara valgusega ruumis teetassike käes ja ajada juttu maast ja ilmast. Ja kui teeb saab otsa, pole muret. Kannu saab tulele panna ja valmimas ongi juba uus kann seda seltskondlikku jooki.

Allikas: rbth.com

Hea lugeja, milliseid taimi paned kokku sina, et valmistada endale imemaitsev tassike teed? Jaga oma nippe kommentaariumis.

LOE LISAKS: