Maitse: üsna vesine, kergelt magus.
Eripära: tänu süsivesikurikkusele on riisipiim hea energiaallikas. Piim on vähese valgu- ja kaltsiumisisaldusega, kuid sisaldab nii E- kui ka B-rühma vitamiine ja on kolesteroolivaba.
Soovitused: riisipiim on hea alternatiiv veganitele, kellel on allergia sojaubade või pähklite vastu. Kuigi riis on kõige vähem allergeenne teravili, ei tohiks riisitoodetega liiale minna. Kuna piim on magus ja sobib hästi magustoitudesse, avaldab see kiiremat mõju ka veresuhkru tõusule. Seega ei soovitata riisipiima igapäevaseks joomiseks, vaid lehmapiima asenduseks väikeses koguses.

SOJAPIIM

Maitse: tekstuurilt paksem kui teised piimad, maitselt neutraalne, pisut pähkline.
Eripära: soja kasulikkusest on vastukäivaid uuringuid. Ühelt poolt ei soovitata soja tarbida taimsete östrogeenide sisalduse tõttu, kuna need võivad mõjutada inimeste hormonaalset tasakaalu. Teisalt, võrreldes muude taimsete piimadega, on sojapiim proteiinisisalduselt kõige sarnasem lehmapiimaga. Lisaks sellele on sojapiim kolesteroolivaba, väherasvane ning sisaldab letsitiini ja E-vitamiini.
Soovitused: sojapiim on kättesaadavaim ja levinuim lehmapiimaasendaja. Hea nii otse tarbimiseks kui ka toidu valmistamiseks, sest kannatab kõrgemaid temperatuure. Kuna suur protsent sojaubadest on GMO-toodang, võiks pakendeid lugeda ning võimalusel eelistada mahetooteid.

KAERAPIIM

Maitse: kerge, mahedalt kaerane ja vähemagus.
Eripära: kaerapiimas on rohkelt kiud- ja mineraalaineid, mis soodustavad seedimist. Piim aitab alandada kolesterooli ja sisaldab immuunsust tugevdavat beetaglükaani. Kuna kaerapiimal on vähene suhkru- ja rasvasisaldus, võrreldakse seda väherasvase lehmapiimaga.
Soovitused: eri tootjate kaerapiimad on väga erinevad. Rikkalikult lisa- ja säilitusaineid sisaldav piim ei sobi väikelastele. Gluteeni sisaldavad piimad ei sobi aga gluteenitalumatuse korral. Lihtne alternatiiv on piim ise valmistada ja kasutada seda smuutides, hommikuse müsli või pudru lisandina.

6 maitsvat serveeringut taimse piimaga
  • Enamik taimseid piimasid sobivad hästi panna cotta valmistamiseks.
  • Serveeri värskeid marju ülevalatult kaera- või mandlipiimaga.
  • Naudi hommikumüslit vahelduseks mõne taimse piimaga.
  • Kakaojoogid ja shake’id saavad taimseid piimasid kasutades hoopis mitmekesisemaid maitsevõnkeid.
  • Taimsed piimad on suurepärased aedviljade keetmiseks.

MANDLIPIIM

Maitse: kreemjas, pähkline ja magus.
Eripära: mineraalainete sisalduse poolest on mandlipiim võrreldav lehmapiimaga ning selles sisalduv kaltsium on isegi paremini omastatav, sest mandlites on rohkelt magneesiumi. Samuti on mandlitel leelistav toime, mis aitab kaltsiumi imendumisele kaasa.
Soovitused: poelettide mandlipiima pähklisisaldus on eri tootjatel 2—4%. Jälgima peaks ka teisi koostisosasid, sest piima võib olla lisatud ka magusaineid. Kodus valmistades tasub mandlipiim kiiresti ära kasutada, kuna see sisaldab palju bioaktiivseid aineid, mis jätkavad oma elutsüklit ja piim rikneb kiiresti. Sobib otse joomiseks, smuuti põhjaks ja müsliga ning on üldjuhul eelistatud dessertides, sest soolastele toitudele võib see juurde anda magusust.

KOOKOSPIIM

Maitse: tekstuurilt paks, maitselt tugev ja kookoseline.
Eripära: kookos on taimetoitlastele asendamatu
küllastunud rasvhappe allikaks, millest keha toodab nii kolesterooli kui ka suguhormoone. Valgusisaldus on piimas väike, kuid see-eest sisaldab kookospiim E- ja mitmeid B-rühma vitamiine.
Soovitused: kuigi kookospiimal on tugev maitse, ei jää see roas domineerivaks. Hea kaaslane aasiapäraste toitude valmistamisel. Sobib nii soolase kui ka magusa, sooja ja külma roa komponendiks. Konserveeritud kujul müüdavad piimad otse joomiseks ei sobi, kuna on liiga rammusad. Seega on kookospiim hea kohvi- või vahukoore asendaja.

Kuidas teha ise kaerapiima?
Sega
7 dl kaerahelbeid 3 dl veega
ja lase helvestel 12 tundi pehmeneda ja paisuda. Surista paisunud helbed püreeks ning vala segule juurde 7 dl vett ning soovi korral
maitseks veidi mett
. Surista kõik veel kord läbi ning tõsta nõrguma sõelale, mille oled katnud puhta marliga. Maitsev kaerapiim on valmis!

LOE LISAKS: