Kerakalana ehk fugu'na tuntud kala kuulub Jaapani toidukultuuri kõige erilisemate delikatesside hulka. Eriliseks muudab selle kala fakt, et temas leiduv mürk tetrodotoksiini tapab tuhat korda kiiremini kui tsüaniid. Lisaks sellele pidavat kala olema ka äärmiselt maitsev.

Me kõik sooviksime saada osa "tapvast" maitseelamusest, kuid fugu liha söömine võib surma tähendada kõige otsesemas mõttes. Ka "Jõeseana" Jaapanis tuntud fugu liha on äärmiselt maitsev ja kallis, Tokyo tipprestoranides küünib kerakala roa hind 100 euroni. Kala fileedeni jõudmine tähendab aga äärmiselt täpset tööd - peaaegu kõik organid kalas on mürgised ning tapvad.

Sellest tulenevalt on Euroopas fugu söömine keelatud, Jaapanis ja USAs aga väga tugevalt reguleeritud ning kala lubatakse prepareerida vaid eraldi litsentsi omavatel kokkadel. Kala kõige ohtlikum osa ehk neerud on ka Jaapanis alates 1984. aastast keelatud.

Fugu kala esmamärkimine toimus 1774. aastal maailmakuulsa kapten Cook'i poolt, kui tema meeskond seda kala sõi. Kerakalaks kutsutakse fugu't talle omase kaitsemehhanismi tõttu - ohu tekkel tõmbab kerakala endal kõhuõõne vett täis ning muutub oma tegelikust olekust mitmeid korda suuremaks. Veider, et kala, mida peetakse maailma kõige mürgisemaks, ei ole leidnud viisi seda laiemalt teavitada ning vajab enda kaitseks lisamehhanismi.

Kerakala ise toksiini, tetrodotoksiini, ei tooda, aga mürk akumuleerub tema kehasse, kui kala sööb merepõhjas saastatud mereelukaid, sealhulgas krabisid ja meritähti. Üks gramm tetrodotoksiini võib tappa puhtana kuni 500 inimest.

Nimetatud toksiin halvab sööja närvisüsteemi ning takistab hingamist. Vastumürki sellele ei ole ning kõige efektiivsem ravi on kunstlik hingamine.

Vaata, kuidas õigesti kerakala puhastada ja prepareerida:

Oma Maitse