Samal ajal hoolitseb farm ka selle eest, et energiakasutus taimekasvatusel oleks optimaalne. Click & Grow tehnoloogia võimaldab tõsta teatud taimede vitamiinide ja antioksüdantide taset mõnel juhul isegi kuni 600%, kiirendab taime kasvutsükleid kuni 30% ning samal ajal kasutab 95% vähem vett kui teised taimekasvatusmeetodid.

Click & Grow uute toodete märkimisväärsusest annab märku ka fakt, et täna on farmid juba ka esindatud NASA teaduskeskuses asuvas Singularity University’s, mis koondab endas maailma juhtivaid tulevikutehnoloogiate spetsialiste.

Raymond McCauley, Singularity Ülikooli Digitaalse Bioloogia osakonna juht, kinnitas, et koostöö on täies hoos ja Click & Grow ja ülikooli eesmärgid on samad: leida nutikad, innovatiivsed lahendused tulevikuks, mis võimaldavad inimkonnal pidevalt muutuvad maailmaga sammu pidada.

Järgneb intervjuu linnafarmi looja Mattias Lepaga:

Mida saab ja hakatakse Click & Grow linnafarmis kasvatama?

Linnafarmis saab kasvatada salateid, viljalisi, ürte ja lilli. Täna saab kasvatada kõiki meie valikus olevaid taimi, lisaks oleme lähikuudel välja toomas mitmeid uusi (peamiselt salatid ja viljad), mis meie valikut veelgi suurendavad. Pakume ka ilma seemneteta täitekapslit nutimullaga, mis lubab soovi korral istutada ükskõik, mis taime. Tuleb lihtsalt oma seeme lisada.

Kuhu sellised linnafarmid kõige paremini sobiksid?

Meie visioonis võiksid need farmid olla absoluutselt igas kodus, kuhu nende jaoks ruum leitakse. Lisaks kodudele annavad farmid kindlasti olulist lisaväärtust restoranides, kontorites. Kuid miks mitte ka lasteaedades ja koolides, kus värske toidu olemasolu on vajalik. Koolides ja lasteaedades on lastel kindlasti lisaks põnev jälgida, kuidas seemnest taim saab. Linnades täna paljudel lastel võimalus taimede kasvuprotsessi jälgida üldse puudub.

Kes on esimesed kliendid olnud - kus Tallinnas Click & Grow farm hetkel üleval on?

Meie farmid on juba üleval Ameerikas Singularity Ülikoolis ning tellitud on farme juba nii kodudesse kui ka restoranidesse. Tallinnas hetkel farme veel üleval ei ole. Aga varsti.

Kas mõni restoran on ka juba kliendiks tulnud?

Ameerikast oleme saanud mitmeid päringuid restoranidelt.

Mis on linnafarmi puhul uudne ning kui palju tehnoloogia erinev võrreldes väikeste “pottidega”?

Üldiselt on baastehnoloogia sarnane, kuid suurtes farmides oleme oluliselt rohkem pööranud tähelepanu valgustusele, mis võimaldab meil taimi kasvatada rohkem ja kiiremini, kui meie väikestes toodetes ning samal ajal ka energiat kokku hoida. Suur farm on meil ka internetiühendusega, seega saab inimene jälgida oma taimede tervist, elutsüklit, vajadusi jne.

Kui palju saab selle linnafarmiga kokku hoida? Või on tegu lihtsalt koduse mahekasvatusega?

Püüan seda seletada lehtkapsa (inglise keeles kale) näitel. Üks täitekapsel lehtkapsaga maksaks meie käest ostes 2,9 dollarit. USA-s poest ostes maksab samaväärne kapsa kogus kuskil 1,7-2.00 dollarit. USDA (USA põllumajandusministeerium) on indikeerinud, et poodidest läheb värskest toidust äraviskamisele kuskil 38%, kodudes võib aga äravisatava värske toidu protsent küündida isegi kuni 60%i. Meie linnafarmides kasvatades toitu ära visata pole vaja. Seega jah, saab küll kokku hoida.