Selle mõistmiseks tuleb teada, millised tegurid mõjutavad tegelikult meie vaimset ja füüsilist tervist ning heaolu. Kõik koosneb 3 põhilisest kategooriast:

  • kehaline tasand
  • mõistuse tasand
  • vaimne tasand

Et olla tõeliselt õnnelik, peavad meil olema rahuldatud ja harmoonias kõik need 3 tasandit. Kui me püüame leida lahendusi vaid kehalisel tasandil, siis on see kasutu, kui me ei tegele oma mõistusega. Ja täpselt samamoodi on ajutine meie hea tuju kui me ei tegele oma hinge põhivajaduste rahuldamisega.

Kui me vaatame toitumisalaseid nõuandeid, siis keskenduvad nad kõik valdavalt kehalisele tasandile. Püüdlikult loetakse valke, süsivesikuid, rasvasid, kaloreid, vitamiine, mineraale jne. Targemad toovad juba näiteid ja seoseid biokeemiast, räägitakse toiduainete kokkusobimisest ja muudest tähtsatest asjadest. Aga nagu me näeme, on see vaid kõige jämedam tasand. Ja kui me proovime sellel tasandil oma probleeme lahendada, siis tegelikult hoopis tekitame neid üha juurde.

Selleks, et tõsta oma toitumine uuele tasandile, tuleb mõista, et toit mõjutab ka meie peenemaid omadusi: mõistust (psüühikat, emotsioone) ja ka mittemateriaalset hinge tasandit (meie teadvust). Need teadmised on tegelikult inimkonnal alati olemas olnud, aga meie materiaalne fookus on tänapäeval selle tahaplaanile jätnud.

Samas kui hakkame järele mõtlema, siis on ilmselge, et üks toit teeb meid loiuks ja uniseks, teine aga annab rõõmu ja energiat. Paljude inimeste jaoks on töö peale lõunasööki üks suur katsumus – mõistus ei tööta, keha on raske, uni tuleb peale. Seepärast on vaja teada, millised on need toidu omadused, mis mõjutavad meie peenemat, mõistuse tasandit.

Toidu mõju meie psüühikale

Kogu maailm koosneb kolmest suurest kvaliteedist ning see, millised me oleme, on nende poolt määratud:

  • teadmatus ehk pimedus– laiskus, ebaausus, tundetus, apaatsus, sõltuvus
  • kirg– resultaatidele suunatud, himud, võim, rikkus, positsioon, tulemuseks kannatused, hädad, haigused
  • voorus – teadmised, puhtus, arukus, kaastunne, heldus, lahkus, kestev rahu ja õnnetunne

Täpselt samamoodi võib kõik toidud jagada 3 suurde kategooriasse:

  • teadmatuse toidud
  • kire toidud
  • vooruslikud toidud

Jääb üle vaid teada, millist kvaliteeti teatud toit kannab ja nii lihtne see ongi. Oluline on mõista, et toit on üks suurimaid mõjutajaid meie üldisele heaolule, õnnele ja tasakaalule. Toidu mõju peentasandil on ilmselgelt alahinnatud tänapäeva Lääne ühiskonnas, samas kui ida pool on neid tarkusi alati teatud.

Väike ülevaade siis sellest, milliseid omadusi teatud toidud meile annavad:

Teadmatuse toidud on valmistatud rohkem kui kolm tundi enne söömist, nad on maitsetud, mädanenud ja roiskunud. Kõik sobimatud toiduained. Siia võib liigitada liiga rasked, külmad ja konserveeritud toidud. Samuti alkohol, meelemürgid, liigne liha ja ülesöömine. Selliselt toitudes lisame endale madalaid omadusi, mis seovad meid üha rohkem ja rohkem sõltuvustega ja muudavad meid tundetuteks, laiskadeks ja ebaausateks.

Kirge lisavad toidud, mis on liiga mõrud, liiga hapud, soolased, vürtsised, teravamaitselised, kuivad ja kuumad. Siia alla käivad ka kõikvõimalikud energiajoogid, kohv, tee, seened, sibul, küüslauk. Samuti šokolaad ja liha. Nagu öeldud, sellistelt toitudelt saame omadusi, mis lisavad meile lõppkokkuvõttes ainult kannatusi, hädasid ja haigusi.

Vooruslikke omadusi annavad meile toidud, mis pikendavad eluiga, puhastavad eksistentsi ning annavad jõudu, tervist, õnne ja rahuldust. Sellised toidud on mahlased, rammusad, tervislikud ja südant rõõmustavad. Siia kuuluvad:

  • puu- ja aedviljad, nende mahlad
  • teraviljad, pähkid ja seemned
  • kõik looduslikult magusad toiduained (kaasaarvatud piim)
  • ghii, piimatooted

Vooruse guna toidud on värskelt valmistatud ja söödud rahulikus õhkkonnas

Kui me suudame teha oma menüüs muudatused sellel peenmateeria tasandil, siis võtab meie elu täiesti uue pöörde. Ja me teame seda tegelikult! Kui keegi teatab oma tutvusringkonnas, et ta on loobunud õuna söömisest, siis on reaktsiooniks vaid kerge õlakehitus. Kui me aga poetame, et oleme lõpetanud liha söömise, siis ümbritsevad meid hetkega “hoolitsevad“ sõbrad ja sugulased, kes on tõsiselt mures meie asendamatute aminohapete pärast, kes muretsevad selle pärast, kuidas me siin kliimas niimoodi hakkama saame jne. Tegelikult me teame, et see muudab meie saatust, puhastab meie karma ja loob uue tuleviku. Kas me aga oleme valmis tegema seda sammu, muuta midagi oma elus? Midagi ei muutu enne, kui me ei mõista, et otsustama ja vastutuse oma tuleviku eest peame võtma me ise, mitte keegi teine ei saa seda meie eest teha.

Seekord jääb rääkimata see, kuidas toiduga rahuldada meie hinge tasandit, aga kui me suudame teha juba kasvõi selle sammu edasi ja näha toidus midagi enamat, kui vaid keemilisi elemente, siis avaneb meile täiesti uus maailm. See on täis puhtust, teadmisi, õnne ja heaolu tunnet. Prooviks?