25.09.2015, 21:43
Iga perenaise abimees köögis – mõõtühikute sõnaraamat
Koguste arvestamine köögis võib osutuda peadmurdvaks, kuid tegelikult pole see üldse nii keeruline kui tundub. Sageli on aga kõige kindlam mõõtühikute tundja maitsemeel, ent siiski tasub mõned näpunäited parima tulemuse saavutamiseks kõrvataha panna.
FOTO:
Kõige lihtsam on õige koguse arvutamiseks kasutada köögikaalu või mõõtenõusid. Kui aga neid pole, siis võib järgnevad näpunäited välja printida ja külmkapile lisada.
Kasulik teada:
1 klaasitäis=200ml=2dl=200g
1 supilusikas=3 teelusikat=15ml
1 teelusikas=5ml
Mõned kasulikud näited: | |
1 dl suhkrut | 100g (pool klaasi) |
1 dl jahu | 60g (u veerand klaasi) |
1 dl toiduõli | 90g |
1 dl hapukoort | 110g |
1dl sulatatud võid | 95g |
1 dl soola | 120g |
1 klaasitäis riivjuust | 115g |
1 klaasitäis kohupiima | 225g |
I klaasitäis tuhksuhkrut | 150g |
1 klaasitäis rosinaid | 150g |
1 sidrun | 8 sl mahla ja 2tl riivitud koort |
1 laim | 2 sl mahla ja 1 tl reevitud koort |
1 apelsin | 8-10sl mahla ja 2 sl riivitud koort |
1 keskmine küüslauguküüs | 1 tl hakitud küüslauku |
1 pakk(pk) kuivpärmi | 25g värsket pärmi |