Juustu on Eestis söödud juba sajandeid, kuid varasemalt kuulus see delikatessi või desserdina vaid jõukate toidulauale. Tänaseks on juustust saanud igapäevase menüü tervislik osa, mida võiks süüa kas või iga päev. Juust on toitev ning lisaks sellele oluliseks kaltsiumi, magneesiumi ja proteiini allikaks.

Juustu tootmise tehnoloogiad on aastatega jõuliselt arenenud ning tänaseks tuntakse maailmas 4000 erinevat juustusorti. Nii on ka Saaremaa Piimatööstuse keldrites mõnusaid võileivajuuste, aga ka pikalt laagerdunud nüanssiderohkeid maitseelamusi. Enamik Saaremaal valmistatavatest juustudest kuuluvad Edam-Gouda tüüpi poolkõvade juustude hulka. Eriliseks maiuspalaks on naturaalselt suitsutatud kadakaga juustud.

Juustuvalmistamisest ülejääv koor läheb võimasinasse. Saaremaa Piimatööstuse tootevalikus on hetkel kolme sorti võid: naturaalne (mis sobib suurepäraselt küpsetamiseks), soolakristallidega (mis koduse ahjusooja leiva peal viib lausa keele alla) ning päikesekuivatatud tomatitega maitsevõi (sobib nii võileivale, aga näiteks ka pastale, andes mõlemale erilise särtsaka ja tomatise maitse).

Saaremaa juustud ja (maitse)võid teevad iga võileiva tõeliselt maitsvaks. Otseloomulikult võib iga võileivasõber oma võileivale valida enda lemmiktooted, kuid inspiratsiooni ammutamiseks soovitame piiluda võileib.ee lehele ning otsida toidupoe lettidelt ideaalse võileiva märki. Omalt poolt pakume tänaseks välja näiteks retsepti, milles saavad kokku peekon ja kadakajuust ning vitamiiniküllane krõmpsuv kooslus redisest ja kapsast.

Jätku võileiba!

Vaja läheb:

  • 4 viilu Eesti Leivatööstuse Püü peenleiba
  • 50 g Saaremaa Piimatööstuse võid soolakristallidega, toasoojana
  • 8 viilu Nõo lihatööstuse Hommikupeekonit
  • 8 viilu Saaremaa Piimatööstuse Kadaka juustu
  • 4 sl Maadlexi majoneesi-küüslaugukastet
  • 100 g värsket kapsast, hakituna (Bambona)
  • 1/2 sibulat, poolratastena (Bambona)
  • 3-4 redist, viiludena (Bambona)
  • 100 g Frillice salatit (Bambona)
  • rohelist sibulat, hakituna (Bambona)
  • soola ja pipart

Valmistamisõpetus:

Sega kausis kapsas ja sibul majoneesi-küüslaugukastmega. Maitsesta soola ja pipraga. Pruunista peekon pannil krõbedaks. Rösti peenleib rösteris ja määri siis või röstitud leivale. Aseta leivale salatileht ja sinna peale Kadaka juustu viilud. Juustule tõsta paar lusikatäit kapsa-sibula salatit. Sinna peale säti krõbedad peekoniviilud. Peekoni peale lao õhukesi rediseviile. Viimaks puista võileivale hakitud rohelist sibulat.


Jaga
Kommentaarid