Koostisained

  • 2t 0min
  • 20 portsjonit
 Ahjuõuna mousse vaniljejäätise ja pohlaparfeega
300 gAhjuõunapüreed
200 gVahukoort
100 gItaalia beseed
4 tkŽelatiinilehte
2 kgHapude õunte kuubikuid
800 gSuhkrut
300 gVõid
100 gRöstitud mandleid
 Vanilli
 Nelki
 Kaneeli
 Tähtaniisi
400 gSoolapähkleid
1000 gPohlamahla
65 gManna
 Apelsinikoor
250 gPeensuhkurt
150 gTuhksuhkurt
150 gMunavalgeid
5 gMaisitärklis
Gurmeeteatri õhtusöögimenüü eest vastutav peakokk Matti Jämsen, kes võitis sel aastal kokkade olümpiaks kutsutud Bocuse d’Oril 4. koha, pakub “Müstilise õhtusöögi” külalistele põhikäiguna oma lemmiktoorainest ehk sealihast valmistatud rooga. Magustoiduks aga seveeritakse lauda ahjuõuna mousse vaniljejäätise ja pohlaparfeega.
Valmistamine
  • Ahjuõuna mousse:
  • Lisa leotatud želatiinilehed väiksesse kogusess vahukoorde ja seejärel lisa see ülejäänud vahukoore hulka. Sega kõik koostisosad kokku ja aseta need silikoonvormi sügavkülmutamiseks. Enne serveerimist lase segul sulada tavakülmikus üleöö.
  • Ajuõuna püree:
  • Sega kõik koostisosad kokku ja rösti 180°C juures ahjus kuni need muutuvad kuldpruuniks. Eemalda vürtsid ja pane mass pannile. Hauta õunu, kuni need on küpsed. Seejärel blenderda segu ja lase läbi sõela.
  • Vaniljejäätise ettevalmistus:
  • Tõsta vaniljejäätis jäätisepallidena alusele ja pane sügavkülmikusse. Enne serveerimist rulli külmunud jäätisepallid soolapähkli purus.
  • Soolapähkli puru:
  • Rösti suhkur pannil ja seejärel lisa sinna soolapähklid. Kalla segu küpsetuspaberi peale ja lase jahtuda. Seejärel purusta segu väikesteks tükkideks.
  • Pohlaparfee:
  • Keeda mahl suhkru ja vürtsidega ning lase sel tõmmata üleöö külmkapis. Järgmisel päeval sõelu vürtsid mahlast välja ja keeda mahla koos mannaga. Blenderda segu ühtlaseks, lase läbi sõela ja pane see võimalusel sifooni.
  • Besee:
  • Valmista beseetainas ja lisa maisitärklis viimasena. Laota beseed õhukeselt silikonmatile. Kuivata beseesid 55°C ahjus 12 tundi.
  • Jäised pohlad:
  • Veereta külmunud pohli suhkrus ja serveeri neid samuti külmununa.
  • Serveeri ahjuõuna mousse vaniljejäätise, pohlaparfee ja beseega ühel taldrikul, kaunistades magusroa jäiste pohladega.

“Kolmekäigulise menüü koostasin Gurmeeteatrile spetsiaalselt selleks etenduseks. Ma arvan, et külalised saavad pärast nentida, et hästi veedetud õhtu hea toiduga oli väärt kogemist,” lisab Matti Jämsen.

"Müstiline õhtusöök" on kordumatu elamusõhtu, milles põimuvad maailmatasemel gurmeeroad ja müstiline fantaasiamaailm. Kahe tunni jooksul saab nautida hinnatud peakoka kolmekäigulist õhtusööki ning saada osaks teaduslikust eksperimendist, mis areneb otse külaliste silme all.

* * *

Selle hooaja Gurmeeteatri menüü

LÕHE & SUITS
Külmsuitsulõhe austri ja pruunistatud võiga

SIGA & SELLER
Madalal kuumusel hautatud sea kõht, peterselli ja selleri püree, lisaks selleri confit

POHL & ÕUN
Ahjus küpsenud õuna mousse, vaniljejäätis ja pohlaparfee
KingitusOma Maitse