“Minu eesmärgiks oli luua lugu, mis areneks millegi realistliku ümber, et etenduse keskmes oleks tõeline ajalooline fakt, mille saab üles otsida Internetist. See annab publikule võimaluse kogeda ajaloolise reaalsuse ilmsiks saamist väga ootamatus vormis ja raamistikus,” kirjeldab Nils Sakss lavastuse ideed.

Müstilise õhustiku loomisele on suure panuse andnud tuntud Läti lavastuskunstnik Aigars Ozolinš. Tema õhtusöögisaali ja lava kujunduses tasub ära märkida käsitööna valmistatud valgustid, mis on Lätis ja Soomes juba positiivset tähelepanu saanud.

Lavastaja Sander Puki hinnangul ei erinenud Gurmeeteatri etenduse lavastamine klassikalise etenduse lavastamisest, sest ta keskendus täielikult Gurmeeteatri teatri poolele, usaldades gurmee-elamuse eest hoolitsemise tippkokale.

“Lavastus “Müstiline õhtusöök” on oma eesmärgi täitnud, kui külastaja veedab lõbusalt ja üllatusterohkelt aega,” arvab Pukk tulevasest elamusõhtust.

Lavastus “Müstiline õhtusöök” on oma eesmärgi täitnud, kui külastaja veedab lõbusalt ja üllatusterohkelt aega.
Sander Pukk

Õhtusöögi menüü eest vastutav peakokk Matti Jämsen, kes võitis sel aastal kokkade olümpiaks kutsutud Bocuse d’Oril 4. koha, pakub “Müstilise õhtusöögi” külalistele põhikäiguna oma lemmiktoorainest ehk sealihast valmistatud rooga.

“Kolmekäigulise menüü koostasin Gurmeeteatrile spetsiaalselt selleks etenduseks. Ma arvan, et külalised saavad pärast nentida, et hästi veedetud õhtu hea toiduga oli väärt kogemist,” lisab Matti Jämsen.

„Müstilise õhtusöögi“ peategelaseks on Die Glocke (Kell) – Natsi-Saksamaa ülisalajane masin Teise maailmasõja päevilt, mis ajaloolaste uskumuse järgi pidi aitama Natsi-Saksamaa valitutel sõja kaotust edasi lükata või seda isegi läbi aja põgenedes vältida. Masina saladuse lahendas poola ajaloolane ja füüsik Pavel Rozeck, kes arhiivisügavustest leitud detailsete jooniste põhjal konstrueeris Die Glocke täpse koopia. Peale seda on ta rännanud ringi, et näidata seda ajaloolist ja uskumatut seadeldist inimestele kõikjal maailmas, pakkudes selle juurde elegantselt serveeritud ja hõrgult maitsvat õhtusööki.

„Müstiline õhtusöök“ esietendub 11.12. Lavastused toimuvad 12.-19. detsembrini Heliose kinos.

* * *
Selle hooaja Gurmeeteatri menüü
LÕHE & SUITS
Külmsuitsulõhe austri ja pruunistatud võiga
SIGA & SELLER
Madalal kuumusel hautatud sea kõht, peterselli ja selleri püree, lisaks selleri confit
POHL & ÕUN
Ahjus küpsenud õuna mousse, vaniljejäätis ja pohlaparfee