Gastronoomia suurvaatleja, igavene poissmees, kohtunik ja poliitik Jean-Anthelme Brillat-Savarin on tänini toidumaailma üks kõige enam tsiteeritud filosoofe. Anonüümselt avaldatud “Maitse füsioloogia” (“Physiologie du Goût”) ilmus tema elutee lõpus, 1826. aastal. Brillat’ raamatut saab pidada tõeliseks toitumiskäitumise jälgimise meistriteoseks ning peatükki ülekaalust lausa prohvetlikuks. Väikese süsivesikutesisaldusega dieedi isaks peetud Brillat-Savarin rääkis juba 200 aasta eest, et ülemäärast rasvumist põhjustab liigne suhkru ja jahu tarvitamine. Mees soovitas selle asemel valgurikkaid toiduaineid. Mida on filosoof aga arvanud gurmaanlusest ja lolli moodi õgimisest?

Brillat-Savarin arulagedast söömisest

  • Gastronoomilised teadmised on vajalikud kõigile, sest neil on soodumus suurendada inimeses õnnetunnet.
  • Need, kes teavad, kuidas süüa, näevad välja kümme aastat nooremad toiduteaduste põlastajatest.
  • Isikud, kes vaevlevad seedehäirete käes või kes joovad end purju, on sootuks ignorantsed tõeliste söömise ja joomise põhireeglite vastu.
  • Hea koka hädavajalikuks omaduseks on operatiivsus.
  • On raske seletada, kuidas keha, mis sisaldab mõõdetud määral rauda, väävlit, kaltsiumi ja teisi keemilisi olluseid, saab uueneda vee ja leiva abil.
  • Tähelepanematu, kes sööb, mida tahes talle ette tõstetakse, peaks vaatama enne sööma hakkamist oma rooga kui vaevalist teekonda, mis tal tuleb läbida.
  • Looduse poolt täidlased naised on laua ääres üsna piinatud olekuga ja tunnevad end ebamugavalt ning nad elavad pidevas paastumises.
  • Tüsenemise ravi peaks alustama kolmest kandist: söömine peaks muutuma vastutustundlikumaks, magamine olema piisav ning keha saama küllaldaselt füüsilist tegevust.
  • Noorte naiste seas on levinud seisukoht, mis samas igal aastal surmasid põhjustab, et hape, eriti äädikas, takistab paksenemist. Happel on tõepoolest omadus ülekaalu vähendada, aga see lõhub ka keha tervise ja nooruse. Limonaad on happeliste jookide seas ohutuim, aga vaid üksikute seedimine suudab joogi pikal tarvitamisel keha kahju eest kaitsta.
  • Kui sa magad liiga palju, lähed paksuks, kui magad liiga vähe, siis kasvab sinu isu ja sa sööd rohkem.

Gurmaanlusest ja arulagedast söömisest — mida arvati sellest 200 aastat tagasi?
Foto: CORBIS/SCANPIX

Mõtteteri gurmaanlusest

  • Gurmaanlus on kirglik selliste maitsemeeli meelitavate objektide eelistamine, mis on kindlalt piiritletud ja pakuvad rahuldust.
  • Gurmaanlus on vaenulik liialduste suhtes: igaüks, kes joob end purju või kannatab vale seedimise all, on gurmaanide seast väljalangeja.
  • Füüsiliselt tähendab gurmaanlus tervet keha.
  • Söömise mõnu on omapärane sensatsioon, mis on seotud vajaduste rahuldamisega ning mis moodustub mitmesugustest faktidest, kohtadest, asjadest ja inimestest.
  • Pärast head toitu tunnevad nii keha kui ka hing iselaadi õnnetunnet.
  • Atraktiivse buketiga toidud on loodud selleks, et need ärataksid isu. Need on nii kerged, et meelitavad meid küll sööma, aga kõhtu ei koorma. Seneca oleks neid kutsunud söödavateks pilvedeks – nubes esculentas.
Oma Maitse