Grillihooaja avapauk: millised on trendid 2018. aastal?
Lihatarbimise trendid ja tavad on maailmas piirkonniti üsna erinevad. Paljudes riikides on tähtsal kohal veiselihast toitude valmistamine, teistes jällegi lamba- või broileriliha. Euroopa Liidus keskmiselt süüakse näiteks liha kolmandiku võrra rohkem kui Eestis.
Eestis süüakse kõige rohkem ikka sealiha, järgnevad aga broileriliha, veiseliha ja kalkuniliha. Üha enam katsetatakse grillidel ka rupskitega ning juurviljade, juustude ja isegi leibadega. Ühesõnaga … grillida saab peaaegu kõike, mille järele isu tekib, vaja on ainult oskusi ja ettevalmistust.
Lihakarnist
Liha on grilltoitude kuningas, selle vastu ei ole võimalik vaielda. Liha tüübist sõltub aga õhtusöögi suund ja maitseelamuste olemus. Vastavalt lihale saavad paika ka lisandid, marinaadid ning vedelikud, mida söömaajal tarbitakse. Trend on praegu selles suunas, et kõikide lihade puhul eelistatakse puhtaid maitseid ning võimalikult vähe kangeid marinaade ja ameerikapäraseid pakse mop-kastmeid, mis ausat lihamekki peidavad.
Veiseliha on omakorda grill-lihade kuningas, sest sisaldab palju maitset, on üldjoontes väherasvane ning kuna loom on suur, annab veist lõigata ligi veerandsajaks tükiks, millest igale lõigule leiab grillil õige koha. 2018. aasta suvel on trendiks ka laagerdunud ja marmoriga veiselihalõikude grillimine. Veise tugevam maitse ei vaja liigset marinaadi ega maitsestust.