Millest tuli selline idee?

Tallinna Teeninduskoolil on 2016. aasta veebruaris 70. juubelisünnipäev. Selle ilusa numbri puhul otsustasime terve õppeaasta vältel korraldada erinevaid üritusi – nii ka Kulinaarse teatri.

Kulinaarse teatri korraldamine jäi teise kursuse koka eriala õpilaste ülesandeks. Ühiselt, koos rühmajuhendajate Pirje Pärimetsa ja Kristi Tiidoga, istuti maha ja hakati mõtlema, mis see täpsemalt olla võiks. Ajurünnaku tulemusel sündisid erinevad ideed ning kaalukausile jäi kaks erinevat õhtusöögi temaatikat: musvalged toidud ja „Alice Imedemaal“ stiil. Kuna mustvalgete toitude leidmine tundus õpilastele suurem väljakutse, siis langes õhtusöögi temaatika valik esimese kasuks.

Temaatika paika saadud hakati ükshaaval kirja panema kõiki toite, mis on mustad ja valged. Õpilased uurisid palju internetist ning juhendajad aitasid oma erialaste teadmistega, kuidas toitude värvusi hõlpsasti ja looduslikult muuta – üks tõhus viis on näiteks marineerimine.

Kuidas noored selle idee vastu võtsid?

Noored naudivad ürituse korraldamist väga, kuna see on nende endi idee.
Nad tulevad pidevalt lagedale uute põnevate mõtetega, kuidas üritust veelgi meeldejäävamaks muuta. Ideid tuli veel kolmapäeva õhtulgi, mida juba ürituse hommikul kiirelt korraldama asuti.

Õppeprotsessi mõttes on see üritus õpilastele suurepärane võimalus näha, kuidas korraldada suurüritust, pea 100 inimesele, algusest lõpuni. Õpilased peavad jälgima igat pisinüanssi, et tulemus oleks suurepärane.

Mida oli kõige keerulisem mustvalgena lauale saada?

Kui kõik toidud, mis on või mida annab muuta mustaks või valgeks, olid kirja pandud, hakati nendest koostama menüüd. Tänu juhendajate suurepärastele erialastele teadmistele ei osutunud see kõige keerukamaks väljakutseks ning toitude valikute raskuse punktid said kõik ületatud.

Poole raskem on hoopis toitude visuaalse poole isuäratavamaks muutmine. Piltlikult peab toit maitesma suurepäraselt ning väljanägemiselt peab roog pakkuma suurt emotsionaalset naudingut. Kliendid on harjunud, et taldrikul on palju erinevaid värve ning kõik näeb hea välja. Selle ürituse puhul ei saa me aga värve kasutada ning peame erilist rõhku pöörama toitude maitsetele.

Tänase ürituse peamiseks põhieesmärgiks on tuua kokad köögist välja ja panna nad klientidega suhtlema.