FOTOD | Tulevikutoit: Mõni ritsikas Teie tursaga? Paar vakla verise lambafileega?
Eelmisel nädalal kutsus Viking Line inimesi oma uut lõunamenüüd maitsma, menüü muutis põnevaks asjaolu, et tegemist oli roogadega, mille valmistamiseks oli kasutatud erinevaid putukaid, ritsikaid ja vaklu.
Soome riik sai äsja EL-ilt eristaatuse ning riigis võib nüüd legaalselt kasvatada putukaid ka toiduks. Tänu sellele on turul palju firmasid, kes kasvatavad just einelaua rikastamiseks erinevaid "kõvakoorelisi". Palju tarvitatakse putukaid toiduks Aasias ja Aafrikas, vanas maailmas vähe. Samas ei pääse me sellest väikese rohelise jalajäljega proteiinist tõenäoliselt pikalt, rahvaarvu kasv planeedil ja farmimaa vähenemine paneb meid surve alla toota rohkem ja kiiremini. Siin tulevad appi putukad.
Laevafirma Viking Line tõmbab oma uue menüüga tähelepanu kahest suunast: esiteks antakse märku, et me peame hakkama mõtlema alternatiivsetele toiduainetele ja teiseks omab putukate söömine meie laiuskraadil einele hoopis teise emmotsionaalse laengu. Laevamenüüs pakutakse kolmekäigulist lõunat, kus iga eine juures on kasutatud putukaid. Seekord mitte tooraine, vaid maitseaine ja lisandina.
Menüüs on fritüüritud ritsikatega tursafilee, vakladega maitsestatud lambafilee ning mandlikook jäätise ja vaglamüsliga. Hetkel Soome ja Rootsi vahel sõitvatel laevadel pakutav menüü rikastab kindlasti meie maitsete ja kogemuste areaali, rohelist jalajälge aga vähendatakse vähe. Aga areneda peab ka kuhugi olema ruumi.
Hea lugeja, kas Sina sööksite selliste lisnditega roogasid?