Käsitööõlle nurk ja juustutänav

Esimest korda on eraldi nurga või tänavana toodud messile kohalikud käsitööpruulikojad, kes hetkel naudivad kiiret kasvu nii mahtudes, müügis kui ka levikus meie naaberriikidesse. Kolme aastaga on tulnud turule kümneid uusi pruulikodasid sadade uute unikaalsete ja innovatsiooni pakkuvate õlletüüpidega.

Messil osaleva pruulikoja Tanker tegevjuht Jaanis Tammela hinnangul on Eesti õllejooja võrreldes kolme aasta taguse ajaga väga heas seisus – kohaliku toodangu valik on kordades kasvanud ning pidevalt tuleb tootjatelt juurde uusi maitseid.

„Ainuüksi Tanker on tootnud üle 60 erineva sordi ning mõnikord võtab ka endal kaupluses valik silme eest kirjuks. Paljud suurtootjate toodangu austajad pole veel teed maitseküllasemate õllede juurde leidnud, aga tarbijate teadlikkus kasvab väga kiiresti. Järgmiselt aastalt ootame tarbimise kasvu Eestis ja samuti ekspordi suurenemist. Kindlasti lisandub uusi pruulikodasid, kes rikastavad Eesti õllemaastikku. Loomulikult kasvab ka konkurents ning tarbijad ootavad uusi maitseid ja eelkõige korralikku kvaliteeti,” lisab Tammela.

Messil on esimest korda väljas ka Eesti kalaliidu lett, mis peaks andma selge ülevaate, mis seisus on Eesti kalakasvatused, -müüjad ja -püüdjad. Kalandusekspert ja Eesti Kalateabe Keskuse juht Toomas Armuliku ütleb aga, et kui tahame, et eestlased sööksid rohkem kala, siis tuleb sissetulekuid ja elujärge tõsta – kõik uuringud on näidanud, et kui inimeste sissetulekud suurenevad, kasvab kalatarbimine, kui vähenevad, siis väheneb ka kalatarbimine ja kasvab kanalihatarbimine.

„Teisalt tuleb pidevat teavitustööd teha. Meil on tekkinud nn kadunud põlvkond, kes on kalast võõrdunud. Vanemad inimesed söövad kala hea meelega, kui see neile vähegi taskukohane on. Vahepealne põlvkond on kalast võõrdunud, kuid praegused 20+ eestlased, kes püüavad end positsioneerida kui moodsad ja edukad, on taas kala leidmas. Praegu tuleks kindlasti (ja seda me jõudumööda teemegi) suunata lastele kalatarbimist propageerivat teavitust, et ei tekiks järjekordset vaakumit,” lisas Armulik.

Toidumessil toimub seitse võistlust

Tallinna toidumess on igal aastal koduks enamikule kohalikest olulisematest gastronoomiavõistlustest, üle aasta ka kokkade maailmameistrivõistluseks nimetatud Bocuse d'Or Eesti eelvõistlusele. Sellel aastal toimuvad aga kolme päeva jooksul seitse erinevat võistlust, millest kõige olulisemad on aasta noorkoka ja aasta koka valimised, kuid mingil juhul ei tohi unustada ka võistlusi “Parim kondiiter 2016” ja “Parim pagar 2016” ning 20-ndat korda toimuvat aasta kelneri valimist.

Veel toimub messi ajal baarmenitele Riga Black Balsam kokteilivõistluse Eesti voor. 50 parima ülesantud toote seast valitakse ka sellel aastal parim jõulutoode. Messi ühe esimese tegevusena aga valitakse konkursile esitatud 13 teose seast „Aasta kokaraamat 2016”.