"Üritus on kindlasti väga hästi korda läinud ning pärast väikest vaheaega tagasi. Kui alustasime Silverspooni korraldamist, siis ei olnud meil ei raha, ei varasemat kogemust, oli vai suur soov see meie toidumaastikule väga vajalik ettevõtmine taas ellu kutsuda. Võin täna kindlalt väita, et ka Silverspoon 2017 tuleb," mainis võistluse peakorraldaja Marje Hallik-Wilson.

Võistluse suurim üllataja oli kindlasti restoran Horisont, mis võitis hõbelusika kokku kolmes kategoorias üheksast - parim taimetoit, parim teenindus ja parim fine dining restoran. Varasemalt alati Eesti tipprestoranide TOP10s figureerinud restoran on teinud sammu edasi ning asunud juhtima kohalikku restoranimaastikku. Üllatus oli ka parima casual dining restorani võitja ehk Telliskivis asuv restoran Fabrik.

Parimaks rahvusrestoraniks nimetatud Cru peakokk Dmitri Haljukov ütles Maitsed.ee-le, et temale on suurimaks kiituseks ikka ja alati õnnelikult restoranist lahkunud klient, kuid alati on suurepärane, kui restorani ja avalikult meeles peetakse.

"Meie teeme on tööd alati südame ja kirega ning sellele liiga ei mõtle, et saalis võiks istuda mõne toiduvõistluse kohtunik. Restoranile annab see võit kindlasti tuge ning kinnitab, et meie valitud suund on väga õige," mainis Haljukov.

Silverspooni korraldusmeeskonna liige, ärimees Joakim Helenius ütles aga, et kui tema 1992. aastal Eestisse tuli, oli siinne toidukultuur ja restoranide tase kohutav. "Viimase 25 aastaga on see pilt muutunud tundmatuseni. Eesti toidukultuur elab ja õitseb ning kohalikud tipud on täie kindlusega maailmatasemel," lisas Helenius.

Silverspooni võistlus kandis endas tugevat motot arendada kohalikku toidu- ja restoranimaastikku ning läbi selle harjutada Eesti inimesi rohkem väljas söömas käima, seda igasuguses vormis, hinnaklassis ja kvaliteedis. Pigem hoiab täna inimesi tagasi arvamus, et restoranis, einelas või kohvikus söömine on väga kallis ning selleks on vaja teatavat "eelharidust", et mitte jääda rumalana paistma. Need arvamused tuleb muuta.

"Fakt on see, et ülihea toidu ja suhteliselt kehva toidu valmistamiseks kulub täpselt sama aeg. Meie ülesanne köökides ongi jõuda selleni, et toit oleks igas kategoorias ja tasemel väga maitsev ja kõrge tasemega. Usun, et Silverspooni võistlus aitab sellele kaasa. Aga pikem perspektiiv on selgelt see, et emad, naised, mehed ja noored tõmmata aina enam köökidest välja, sööma teiste valmistatud toitu," lisab Eesti gastronoomia grand old man ja restoran Gloria omanik Dmitri Demjanov.

Silverspoon 2016 võitjad

Parim pererestoran: Go Spa
Parim rahvusrestoran: Cru
Parim kohvik: Lyon
Parim teenindus: Horisont
Parim casual dining: Fabrik
Parim fine dining: Horisont
Parim taimetoit: Horisont
Parim Eesti köök: Farm
Parim kokk: Tõnis Siigur ja Mihkel Rand (Noa Peakoka Pool)