Nii nagu igal sünnipäeval, katame kindlasti ka Eesti Vabariigi sünnipäevaks piduliku ühise laua, kus aukohal on kindlasti kohalikust toorainest valmistatud tavapärasemast pidulikumad road. Aga üks väike traditsioon meil tõesti on, kilu ja must leib ei puudu sellelt laualt kunagi!

Enn Tobreluts
BBQ meister ja liharestorani Pull omanik

Minu EV sünnipäevalaud sõltub paljuski sellest, kus ma parasjagu viibin. Olen umbes poole enda ajast Eestist eemal ja sel aastal oleme 24. veebruaril enda kodus Inglismaal Wokingus. Kuid sel aastal saab toidulaual olema ahjus küpsetatud sealiha krõbeda kamaraga koos keedukartulite, praekastme ja praetud hapukapsaga. Kõrvale veel ka ohtralt värsket salatit ja head isetehtud käsitööleiba. Muidugi ka kiluvõilevad jm põnevat.

Sirje Potisepp
Eesti Toiduliidu juht

Vabariigi aastapäev on püha, mille peolaual peab olema traditsiooniline Eesti toit. Hommik algab tõenäoliselt pudruga – eesti piim ja kuivained. Õhtusöögi teeme tõenöoliselt veidi varem ja kuna on vaba päev,saab rahulikult ja veidi kauem köögis toimetada. Eestlased on läbi sajandite olnud sealiha eelistajad ja on ka praegu. Selle tooraine puhul on lõputult erinevaid valmistamisvõimalusi, tuleb alati hästi välja ja meie pere sellest küll tüdinenud pole. Mina kasutan võimalusel alati kodumaist sealiha ja kõrvale valdavalt oma aiamaal kasvanud köögivilju või siis Eestis kasvatatud. See annab toidule veel omaette lisaväärtuse – siin, omade eestlaste poolt kasvatatud ja tehtud. Mina lihtsalt austan traditsioone ja teen seda, mis hästi õnnestub. Kindlasti kõrvale eestimaine kange sinep, toorsalat, leib. Magustoiduks kas kamavaht näiteks või kohupiimabaasil midagi, pole veel otsustanud. Alati kindlapeale minek ja oodatud magustoit on eesti koorejäätis omatehtud toor- või tavalise nö vanaema retsepti järgi tehtud moosiga.

Dmitri Demjanov
Restorani Gloria peakokk

Hea Eesti leib, hea Eesti juust ja hea Eesti siider.