Pidulikule üritusele saab veerand tundi varem

Kui oled kutsutud pidulikule koosviibimisele, siis tule kohale 15-20 minutit enne ürituse algust, et jõuaksid kutsujat tervitada, aperatiivi juua ning lauaplaaniga tutvuda. Mees siseneb esimesena ja hoiab ust, et naine saaks sisse astuda. Külalised ootavad, kuni võõrustaja on istunud, ja võtavad seejärel ka ise istet.

Salvrätikud, klaasid, noad-kahvlid: Kuhu ja kuidas?

Kui oled lauda istunud, siis võta salvrätik ja pane see põlvedele. Söögiaja jooksul kasutatakse salvrätti selleks, et enne joomist ja kõnelemist kergelt huuli tupsutada. Lauast tõustes pane pooleks murtud salvrätik taldrikust vasakule poole.

Kui oled kaaslasega restoranis ning tellitud eelroad jõuavad lauda eri aegadel, siis peaksid ootama, kuni mõlema toit on kohal. Sooja söögi puhul peaksid julgustama oma kaaslast sööma hakkama, kui tema toit jõuab lauda varem.

Vajalikud noad-kahvlid-lusikad tuuakse koos serveeritava toiduga. Lauakombed ütlevad, et magustoidukahvlit hoitakse vasakus käes, magustoidulusikat aga paremas käes. Ühtegi kasutatud söögiriista ei panda otse lauale, vaid jäetakse need taldrikule või selle puududes tassi või klaasi sisse. Taldrikule risti pandud nuga ja kahvel annavad ettekandjale märku, et kavatsete veel süüa, diagonaalselt asetatud nuga ja ja kahvel aga lubavad taldriku ära viia.

Lauas ringi pakutavad vaagnad ja kausid saadetakse endast vasakule.

Veini valamine jäägu mehe õlule

Kutsetega õhtusöögil on peoperemees veinid tavaliselt ise välja valinud. Kui oled kaaslasega restoranis ning sa ei tea, milline vein tellitud toitude juurde võiks sobida, siis küsi ettekandja soovitust. Kombeks on, et joogi tellib mees.

Kõige suurem klaas on mõeldud vee, keskmine punase veini ja väiksem valge veini jaoks. Veini võib lauakaaslasele juurde valada siis, kui tema klaas on tühi; enne valamist tuleks küsida, kas ta soovib veel veini.

Arve tasub see, kes restorani kutsus. Lahkumiseks annab märku naine. Nagu saabudes, nii ka lahkudes läheb mees esimesena uksest välja ning hoiab kaaslasele ust.

Lauakombed aitavad kõigil sööjatel end hästi tunda, lauakommetes vilunud inimene ei pea mõtlema etiketile, vaid saab keskenduda inimestele, kellega koos ta välja on tulnud.

Etikett on restoranides elementaarne, samas ei pea sellele teadlikult mõtlema, kui teenindajad on abivalmis ja väga loomingulikult juhivad teie külastust ja elamust läbi roogade ja jookide tutvustuse ja vihjete, kuidas on seda kõige õigem n-ö tarbida saamaks maksimaalset elamust.